Za obSTAnek

Novice

Za obSTAnek

Doniraj za obSTAnek

na 1919 z besedama STA1 ali STA5 in drugače.

Več na zaobstanek.si.

zaobstanek-upnqr
Prejemnik:
Društvo novinarjev Slovenije
Vošnjakova ulica 8, Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0002 5727 075
BIC/SWIFT: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Donacija za obSTAnek
Referenca: SI99
mbills_qr_947545

Društvo novinarjev Slovenije s prijatelji STA ob 3. maju, svetovnem dnevu svobode medijev, naznanja začetek kampanje Za obSTAnek, s katero bomo zbirali sredstva za pomoč Slovenski tiskovni agenciji. Društvo je v njej povezalo več med seboj neodvisnih pobud z željo po reakciji na finančno izčrpavanje agencije, ki sta si ga v nasprotju z zakonom privoščila vladni urad za komuniciranje oziroma vlada.

Zaradi neplačila javne službe, ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, je ogrožen obstoj profesionalne in uredniško avtonomne nacionalne agencije, ki je doslej poslovala brez težav. Za javni servis skrbi skoraj devetdeset zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. In to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino.

STAnje je torej resno!

Cilj kampanje je zbrati 2 milijona evrov, kolikor približno sicer znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA. Če vsak državljan prispeva 1 evro, bomo s tem zagotovili obstoj profesionalnega, neodvisnega, in nepristranskega javnega servisa, ki ga za domačo in tujo javnost že 30 let opravlja STA.

Izjava predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek:

»Novinarski kolegi na STA kljub finančnemu izčrpavanju vlade vztrajajo pri neomajnem profesionalnem delu, čeprav je njihova negotovost iz dneva v dan večja. Vztrajamo tudi novinarji v uredništvih vrste medijev, ki smo si svojo verodostojnost zgradili tudi s pomočjo vsebin STA, nujno potrebnih za naše delovanje in za pravico do obveščenosti naših javnosti. Ne odstopamo od zavezanosti odstiranju dejstev in njihovemu umeščanju v kontekste, ki jih vlada očitno ne prenese. Prepričani smo, da tudi kritični bralci, gledalci in poslušalci ne odstopate od pričakovanj, da bo v demokratični državi ohranjeno kritično novinarstvo, da medijska svoboda ne bo kratena in da napadi na novinarje ne bodo sprejemljiva javna retorika.«

Izjava predsednice Sindikata novinarjev Slovenije Alenke Potočnik:

»Dogajanje, povezano s financiranjem javne službe STA, kaže, kako ranljivi smo mediji in novinarstvo. Če smo pred leti v sindikatu dvigovali glas v podporo zaposlenim v zasebnih medijskih družbah, ki so v želji po večjem dobičku krčile delavske pravice in odpuščale, smo zdaj v položaju, ko vlada kot predstavnik ustanovitelja pritiska na oba javna medija, STA in RTV Slovenija. V primeru STA je šla celo tako daleč, da je z ustavitvijo financiranja javne službe ogrozila likvidnost družbe, okoli 90 delovnih mest in socialno varnost družin zaposlenih na STA. Ljudje si zaslužimo kakovostno službo obveščanja, hitre in verodostojne informacije, zato je nujen odziv vseh, ne le medijev in novinarjev, za ohranitev STA.«

Kolegice in kolegi, spomnimo, da je problematiziranje plačila javne službe STA časovno sovpadlo z oceno, da je bila novica o srečanju madžarskega in slovenskega predsednika vlade prekratka. Tako ni dvoma, da je cilj trenutno vladajočih prek pritiskov zamenjati vodstvo agencije, s tem pa prevzeti nadzor nad njenimi vsebinami, ki bodo politiki bolj všečne. Všečnost eni ali drugi opciji ni bila med razlogi za ustanovitev Slovenske tiskovne agencije pred 30 leti, v času osamosvojitve.

Agencija je storila vse, da bi dosegla plačilo javne službe, vendar urad vlade za komuniciranje vztrajno zavrača vse zahtevke za plačilo, zadnjega je zavrnil 29. aprila 2021. Tudi stališče Evropske komisije, da ne gre za nedovoljeno pomoč agenciji, jih ni prepričalo.

Zato s kampanjo Za obSTAnek naslavljamo vse nas. Ljudi, ki si zaslužimo kakovostno informiranje in ki nam je mar za usodo STA in tam zaposlenih novinarjev in drugih. Ljudi, ki se zavedamo, da brez svobodnih medijev ni obveščenega državljana, brez njega pa ni delujoče demokracije. Mi potrebujemo STA in STA potrebuje nas.

O KAMPANJI:

Kampanja Za obSTAnek bo tekla cel maj. Donirate lahko na transakcijski račun SI56 6100 0002 5727 075. Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha in T-2 lahko donirate s pošiljanjem SMS sporočila na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 ter tako prispevate en ali pet evrov. Možni pa so tudi drugi načini.  Vse informacije o kampanji so dostopne na zaobstanek.si.

V kampanji aktivno sodelujejo prijatelji STA, med njimi Sindikat novinarjev Slovenije, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede, pa številni mediji, med njimi Dnevnik in Nedeljski dnevnik, Delo, Večer, Primorske novice, POP TV, Mladina, Žurnal24 in drugi. Akcijo aktivno podpirajo tudi sindikalne centrale ZSSS, Pergam in KSJS.

Mediji, nevladne organizacije, podjetja in drugi, če želite postati prijatelj STA in se aktivno priključiti kampanji, nam pišite na generalni@novinar.com, da vam pošljemo paket za promocijo kampanje. Vabljeni!

Kampanja je zasnovana tako, da lahko v njej uporabite svojo kreativnost. Zato ustvarimo vsak svoje sporočilo podpore. Bodimo kreativni. Morda ni najbolj enoSTAvno. A zagotovo bo bolj odmevno. Več na zaobstanek.si.

Predvsem pa donirajte. Za obSTAnek.