Sklic nujne seje: Ne pristajamo na discipliniranje novinarjev

Stališče

Sklic nujne seje: Ne pristajamo na discipliniranje novinarjev

Upravni odbor DNSFoto: Blaž Petkovič

Društvo novinarjev Slovenije protestira zoper sklic nujne seje parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, “na kateri bi razpravljali o pozivanju k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih”, in poziva, da jo poslanci prekličejo.

Zavračamo takšne manipulacije in etiketiranja, gre za neprimeren pritisk na medije, poskus njihove diskreditacije in prozorno preusmerjanje pozornosti od tistega, kar ljudje vladi, koaliciji in celotni politiki sporočajo na ulicah in trgih. V ta “paket” lahko prištejemo tudi anonimke, ki so se pojavile, in sporočajo, da so bili novinarji med organizatorji protestov. To kaže željo dela koalicijske politike, da bi po svoji meri “urejala” medijska poročila in komentarje s protestov, ki se širijo po Sloveniji.

Mediji in novinarji smo nedvoumno in v vseh primerih zavezani profesionalnim standardom in etičnemu kodeksu. Prepričani smo, da slovenski novinarji v skladu s temi zavezami delujejo tudi tokrat. V nobenem primeru pa ne pristajamo, da politika proteste zlorablja za “discipliniranje” posameznih novinarjev in novinarstva kot celote.

Če kdo meni, da so naši kolegi pri poročanju kršili standarde, se lahko vedno obrne na novinarsko častno razsodišče, ki bo o tem razsojalo. Odločno pa se ograjujemo od izjav novinarja Radia Ognjišče, ki je prek družbenih omrežij sporočil, da ima policija premalo pooblastil pri uporabi strelnega orožja. Takšne izjave obsojamo in vse novinarje pozivamo, naj se zavedajo svoje širše družbene odgovornosti.

Poslanci bodo morali razprave o medijih, kjer je motiv očitno politični, celo politikantski, odločno zavrniti. Neodvisnost in avtonomija medijev in novinarstva sta temelj demokratične družbe, česar bi se morali v kriznem času še posebej zavedati.

Društvo novinarjev Slovenije