Soočenje, nevredno javne televizije, njenih ustvarjalcev in javnosti

Stališče

Soočenje, nevredno javne televizije, njenih ustvarjalcev in javnosti

Foto: Mavric Pivk, Delo

Včerajšnje predvolilno soočenje pomeni kršitev Poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija, Zakona o RTV Slovenija in Programskih standardov RTV Slovenija, in ni vredno javne televizije, njenih ustvarjalcev in ni vredno javnosti. Rešitev je v takojšnji vrnitvi javne televizije k profesionalnosti, angažiranju kadrov, ki znajo delati televizijo, so novinarsko specializirani in ki jih naš javni medij ima, vendar so v imenu servilnosti politiki odrinjeni na rob.

Včerajšnje soočenje razumemo kot nadaljevanje poskusov razgradnje in podreditve javnega RTV, njegove uredniške avtonomije in institucionalne neodvisnosti. Vodstvo javnega medija ob podpori programskega in nadzornega sveta ter nekaterih posameznikov vse od nastopa samovoljno posega v program in ga siromaši, na hitro in mimo mnenj uredniških kolektivov kadruje, nadalje zmanjšuje vpliv uredništev na programsko in uredniško politiko, ignorira socialni dialog in grozi z odpovedmi za izražena mnenja, ki mu niso po godu. Novinarski kolektivi, sindikati in društvo se zato pridružujemo pozivu Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija k takojšnjemu odstopu odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, v. d. direktorja Televizije Slovenija in generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha ter s tem prevzemu odgovornosti za nastale razmere na RTV Slovenija. Vodstvo in organi upravljanja RTV so v skladu z zakonodajo zavezani javnosti in javnemu interesu, in ne čemu ali komu drugemu.

Aktiv novinarjev Radia Slovenija

Aktiv ustvarjalcev programa Radia Koper

Aktiv MMC

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija

Društvo novinarjev Slovenije

Sindikat novinarjev Slovenije

V Aktivu novinarjev Informativnega programa TV Slovenija smo – kot tudi velik del javnosti – ogorčeni nad sinočnjim predvolilnim soočenjem predsednikov in predstavnika strank, ki imajo poslance v trenutnem državnem zboru.  Oddaja je v svoji skrajnosti pokazala, da se je trenutno vodstvo z voditeljem oddaje odpovedalo profesionalnim standardom in potrjuje naše argumente in opozorila, da so programske spremembe in celoten volilni projekt nedorečeni, amaterski in nedomišljeni. Na vse to zaposleni v informativnem programu ves čas tudi  opozarjamo.

Še enkrat se je izkazalo, da gledanost ni in ne more biti ultimativen programski cilj javnega servisa. Oddaja je zaradi svoje neprofesionalne vsebine, nedostojne za javni servis RTV Slovenija, namreč visoko gledanost dosegla, ker so o njej zaradi fiaska gorela družbena omrežja.  In za podžiganje takšnih reakcij zagotovo ni zadolžen javni servis, namenjen vsem gledalkam in gledalcem.

S to oddajo je torej vodstvo RTV izgubilo še zadnji kanček verodostojnosti, saj s svojimi dejanji in odločitvami  že  dolgo škodi ugledu javnega zavoda, s svojimi dejanji pa je povzročilo tudi ogromno programsko in finančno škodo.

Nekompetentnost in pristranskost dotičnega voditelja, ki je imel očitno vso podporo vodij projekta, torej urednice uredništva notranjepolitične redakcije in odgovorne urednice informativnega programa, je rezultat neprimerne pripravljenosti na projekt Volitve 2022, na kar smo večkrat opozorili.

Člani Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija se od tako zastavljenega projekta ograjujemo in zahtevamo, da pristojni sprejmejo odgovornost. Zahtevamo takojšen odstop odgovorne urednice Informativnega programa Jadranke Rebernik ter  v. d. direktorja Televizije in generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. Pričakujemo, da bodo častno s svojih položajev odstopili tudi tisti programski svetniki, ki so do zdaj potrjevali škodljive programske spremembe.

Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija