STAnje še ni bilo bolj alarmantno

Stališče

STAnje še ni bilo bolj alarmantno

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Društvu novinarjev Slovenije opozarjamo, da stanje na Slovenski tiskovni agenciji (STA) še ni bilo bolj alarmantno kot v tem trenutku. Po skoraj letu vladnega izsiljevanja je ostala brez direktorja, zdi pa se, da ima le še dve opciji: ali podpiše zanjo škodljivo pogodbo o državnem financiranju, ki lahko prinese padec kakovosti javne službe in odpuščanja zaposlenih, ali pa gre takoj v stečaj.

A rešitev je v resnici še ena, oziroma samo ena prava: da vlada končno začne spoštovati svoje zakonske obveznosti, nadzorni svet STA pa izpelje postopke imenovanja novega direktorja ali direktorice, pri čemer mora biti vodstvo STA vseskozi branik novinarske avtonomije in profesionalnega novinarskega dela. Pozivamo vse odgovorne, da se zresnijo in ravnajo prav.

V Društvu novinarjev Slovenije vidimo STA kot enega od stebrov profesionalnega obveščanja državljanov in želimo, da se taka tudi ohrani. Ker propad STA ne pomeni »le« izgube služb novinark in novinarjev, pač pa grob poseg in pretres na širšem medijskem področju.

Nasilje, ki ga doživljajo novinarji STA zadnje leto dni s strani vlade, je nezaslišano in je nedopusten poseg v medijsko svobodo, o čemer bomo obvestili tudi mednarodno javnost. Prav zaradi spodkopavanja medijske svobode v Slovenijo prihodnji teden prihaja delegacija Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR). Z najnovejšim dogajanjem se želi seznaniti na terenu, zaključke bo predstavila na tiskovni konferenci v sredo, 6. oktobra.