Tudi letos gledamo #naprej2014

Obvestilo

Tudi letos gledamo #naprej2014

“Največji izziv za medije in novinarje je, da se spet povežejo z ljudmi, a tokrat ne s potrošniki, ampak z državljani.”

Tako meni eden izmed več kot dvajsetih domačih in tujih gostov, ki jih bomo med 20. in 22. novembrom gostili v ljubljanskem lutkovnem gledališču na festivalu Naprej/Forward.

Nick Davies z Guardiana je poklic izbral, ker ga je fascinirala vloga novinarjev v aferi Watergate. Kakšen je bil občutek, ko je bil desetletja kasneje prav on tisti, ki je “slekel” medijskega mogotca Murdocha?

Graham Roberts, Pulitzerjev nagrajenec in grafični urednik pri New York Timesu je eden od ‘krivcev’, da so vsebine spletnih medijev danes mnogo več kot digitalizirani časopisni članki. Kako stotine vrstic programske kode in na tisoče znakov besedila združiti v privlačno, interaktivno, multimedijsko zgodbo?

Vlad Lavrov je bil med prvimi, ki so vdrli v rezidenco Viktorja Janukoviča in z objavo tajnih dokumentov sodržavljanom pokazali, kako umazane so roke tistih, ki so vodili Ukrajino. Kako vlogo novinarjev pri nadzorovanju skorumpiranih elit vidi eden od obrazov afere YanukovichLeaks?

Crina Boroş je kariero začela s preiskovanjem dogajanja v rodni Romuniji, kasneje pa za Guardian in številne druge medije pisala o položaju in kršenju pravic žensk v Egiptu, Siriji, Iraku in Savdski Arabiji. Kako najti relevantne podatke in iz njih razbrati zgodbe?

Pedro Garcia Campos in Paul-Simon Geddis dokazujeta, da so bralci za dobre vsebine še vedno pripravljeni plačati – celo mesece v naprej. Kako se v današnjih časih lotiti “crowdfundanja” medija in kaj ponuditi najbolj jeznim bralcem?

To je le nekaj vprašanj, ki jih bomo postavili predvsem sami sebi, gostje pa nam jih bodo, upamo, pomagali razrešiti. Da bomo slovenske medije z novim znanjem čim prej premaknili naprej. In namesto potrošnikov medijskih vsebin ustvarili zaveznike.