Diskusija ob razstavi Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat

Obvestilo

Diskusija ob razstavi Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat

Namesto na novinarsko konferenco ob odprtju razstave vas Društvo SOS telefon in Društvo novinarjev Slovenije vabita na

DISKUSIJO: Kako izboljšati poročanje o nasilju v družini in nasilju nad ženskami?

v torek, 20. novembra 2018, od 9.30 do 11.30, v Rdečo dvorano ljubljanske mestne hiše.

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja bo letošnje Svetovne dni delovanja proti nasilju nad ženskami (25. november – 10. december) obeležilo z edinstvenim projektom poimenovanim Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat. Osrednji dogodek bo razstava v Galeriji Kresija v Ljubljani. Edinstvenost razstave je v tem, da so umetniška dela 8 umetnic_kov nastala na podlagi 10 zgodb žensk z izkušnjo nasilja v družini, ki so bivale v varni hiši.

Razstava bo za splošno javnost na ogled od 22. novembra 2018 do 7. januarja 2019.  Novinarke_ji si jo boste s kustosom ekskluzivno ogledali po diskusiji.

Zgodbe o nasilju v družini mnogokrat pridejo na naslovne strani ter v najbolj gledane in poslušane termine medijev, pogosto so senzacionalistične, pretirano posegajo v zasebnost vpletenih in ne upoštevajo specifične dinamike ter značilnosti nasilja v družini in nasilja nad ženskami. Zato v družbi širijo stereotipe o nasilju v družini.

Da bi prispevali k izboljšanju predstavljanja zgodb o nasilju v družini, smo leta 2016 pripravili priročnik za medije Kako poročati o nasilju v družini in nasilju nad ženskami, ki je izhodišče za pogovor.

Sodelovale bodo:

  • Jasna Zakonjšek (odvetnica, Odvetniška pisarna Zakonjšek),
  • Maja Plaz (predsednica, Društvo SOS telefon),
  • Zita Koželj (socialna inšpektorica),
  • Ranka Ivelja (članica Novinarskega častnega razsodišča, novinarka Dnevnika).

Pogovor bo povezovala Špela Stare z Društva novinarjev Slovenije.

V okviru diskusije vas bomo povabili k izpostavljanju dilem, vprašanj in izkušenj. Vprašanja, ki se nanašajo na temo, pa nam lahko pošljete tudi vnaprej na drustvo-sos@drustvo-sos.si. Za druga novinarska vprašanja se lahko obrnete na mag. Špelo Veselič iz Društva SOS telefon (spela.veselic@drustvo-sos.si, 01 544 35 13) in Matejo Veble iz Galerije Kresija (galerija@ljubljana.si, 01 306 11 71 in 031 784 850).

Kustos razstave je Božidar Zrinski iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra, sodelujejo pa še Oddelek za kulturo ter Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestne občine Ljubljana, Prvi program Radia Slovenija – kot medijski partner, finančno pa je projekt podprlo tudi Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani. Častni pokrovitelj razstave je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Prav tako pri projektu sodelujejo podjetja Dobre zgodbe, KOFEIN DIZAJN in O.K.VIR. Društvo za nenasilno komunikacijo bo pripravilo strokovni posvet z naslovom Stiki in skrb za otroka po koncu odnosa, kjer je prisotno nasilje (30. 11. 2018), TAM-TAM pa je pravkar zaključil 11. Plaktivat z naslovom »Ni opravičila.«