Umor grškega novinarja ne sme ostati nerazrešen

Stališče

Umor grškega novinarja ne sme ostati nerazrešen

Foto: Lynn Greyling, Pixabay

Društvo novinarjev Slovenije je zgroženo ob brutalnem umoru novinarja Giorgosa Karaivaza, enega izmed najbolj izkušenih poročevalcev o kriminalu v Grčiji. Delal je za zasebno televizijsko postajo Star in bil lastnik bloga bloko.gr. Pred lastnim domom sta ga večkrat ustrelila neznanca na motorju. Čeprav motiv še ni znan, je policija izvedbo umora opisala kot profesionalno, zaradi česar obstaja sum, da je umor povezan z njegovim tridesetletnim poročanjem o organiziranem kriminalu in mafiji, preiskoval pa je tudi delovanje vlade, policije, ministrstev in tožilstva. Grški premier Kiriakos Micotakis je prejšnji teden zahteval takojšnjo preiskavo petkovega umora novinarja, preiskovalci pa (po navedbah Mednarodnega inštituta za tisk) že intenzivno pregledujejo posnetke varnostnih kamer, proučujejo pa tudi novinarjevo delo ter opravljajo pogovore z njegovimi kolegi in bližnjimi, saj želijo ugotoviti, kaj in koga je preiskoval v zadnjem času.

V društvu se pridružujemo mednarodnim novinarskim organizacijam v pozivu pristojnim organom po prioritetni in temeljiti preiskavi umora, ne glede na motiv pa naj odgovorne – tako storilce kot morebitne naročnike – za umor odkrijejo in kaznujejo. Če bo potrjeno, da je motiv povezan z novinarskim delom, bo to prvi naročeni umor novinarja v Evropski uniji po umoru slovaškega novinarja Jana Kuciaka leta 2018.

Na zelo podoben način je bil leta 2010 pred svojim domom v Atenah ubit preiskovalni novinar in bloger Sokratis Giolias. Odgovornost za umor je prevzela skrajna levičarska skupina Sect, vendar primer ni bil nikoli razrešen. Julija lani je poskus umora v Grčiji preživel lastnik tabloida Stefanos Hios, ki ga je pred domom ustrelil moški s kapuco. Preiskava še poteka.

Grški organi pregona morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da odgovorne privedejo pred roko pravice, saj bo še en nerazrešen umor novinarja poslal napačno sporočilo tistim, ki novinarje in svobodo govora poskušajo utišati z nasiljem. Znova opozarjamo, da delo novinarjev postaja vse bolj nevarno tudi v Evropi, kjer ob krepitvi avtoritarnih režimov demokratični standardi padajo. Novinarji, ki razkrivajo nepravilnosti v družbi, morajo biti varni, saj le tako lahko učinkovito in v interesu javnosti opravljajo svoje delo.