UO DNS poziva k glasovanju proti znižanju RTV prispevka

Stališče

UO DNS poziva k glasovanju proti znižanju RTV prispevka

Foto: Roman Šipič, Delo

Društvo novinarjev Slovenije poslance državnega zbora vnovič poziva, da na jutrišnji proračunski seji glasujejo proti znižanju RTV prispevka. Vlada in pristojni minister pričakujeta, da bo RTV Slovenija dala prednost programom, ki jih komercialne televizije ne ponujajo, ob tem pa z znižanjem sredstev javni medijski servis dobesedno silita v komercializacijo. Opozarjamo, da vlada za znižanje prispevka nima racionalnih argumentov, saj bo prihranek za gospodinjstva praktično brezpredmeten. Napovedanega znižanja zato ne moremo razumeti drugače kot poskus finančne destabilizacije javne RTV.

Politika bi se morala zavedati odgovornosti do kakovostne obveščenosti državljanov. Sicer legitimne pravice določanja višine RTV prispevka zato ne bi smela zlorabljati za pritisk na avtonomijo javnega medija. Zadnji poskusi vplivanja na uredniške odločitve, ki jih je sprožilo za del politike domnevno neprimerno poročanje novinarjev RTV s protestov, kažejo, da je interes politike za nadzor nad poročanjem javnega medijskega servisa še naprej (pre)velik. To so že jasno pokazale tudi sporne menjave v nadzornem svetu RTV Slovenija, ki jih je politika izvedla pred časom.

Zato še enkrat opozarjamo: Znižanje RTV prispevka bi vodilo v racionalizacijo na javnem zavodu, ki bi najbolj prizadela najbolj ranljiv del novinarske populacije – mlade novinarje in ostale soustvarjalce, ki z RTV Slovenija sodelujejo pogodbeno. Upravni odbor DNS zato poslance poziva, da se zavzamejo za močno in neodvisno javno RTV, ki jo lahko zagotovi le stabilno financiranje.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

v Ljubljani, 5. decembra 2012