Pismo aktiva novinarjev informativnega programa TVS članom Programskega sveta

Stališče

Pismo aktiva novinarjev informativnega programa TVS članom Programskega sveta

Foto: Bojan Velikonja

Spoštovani člani programskega sveta RTV!

V imenu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenije najostreje protestiramo proti izjavam in žaljivim obdolžitvam člana Sveta RTV Slovenija Slavka Kmetiča. Kot je poročala Slovenska tiskovna agencija, so nekateri svetniki na včerajšnji seji menili, da smo novinarji nacionalke pri poročanju o protestih in izgredih pozivali k nasilju.

Svetnik Kmetič je tako novinarje nacionalke obdožil, da je 90 odstotkov ljudi prišlo na proteste proti aroganci in nedotakljivosti oblastne elite zaradi poročanja radia in televizije, poročanja, ki ga po njegovem očitno ne bi smelo biti, saj naj bi šlo za objavo obvestil, ki naj bi jih spisale tri osebe brez obrazov. Še več, svetnik Kmetič je nas, novinarje obdolžil, da smo k tej vesti tudi obilno dodali. Dejal je tudi, da je za financiranje teh protestov iz tujine prišlo dva milijona evrov, del tega očitno tudi na RTV. Po njegovem naj bi s pozivom k linču prispevali, da so se normalni ljudje spremenili v zveri.

Ker sta hujskanje k upiranju in jemanje podkupnin kaznivi dejanji, zahtevamo, da svetnik Kmetič za svoje trditve predloži dokaze in vloži ovadbe. V nasprotnem primeru so namreč njegove trditve obrekovanje ali žaljiva obdolžitev in tudi to sta kaznivi dejanji. Kot moramo mi pri svojem poročanju upoštevati pravne standarde in omejitve, bi jih morali tudi svetniki. Vaša legitimna pravica do izražanja mnenj ne sme brez dokazov kršiti naših časti, dostojanstva in pravic. Zato od svetnika Kmetiča pričakujemo opravičilo in preklic trditev.

Kmetičeve neresnične trditve seveda najodločneje zanikamo. Svojo novinarsko dolžnost smo opravili v skladu z novinarskimi standardi. Naša naloga ni niti zaščita trenutne oblasti niti ene ali druge politične opcije niti zagovarjanje protestnikov, pač pa celovito poročanje o vseh dogodkih, ki so za javnost pomembni in zanimivi. In to smo naredili.

Poziv svetnika Kmetiča, da bi moral programski svet novinarjem dati apel, kako poročati, razumemo kot obliko pritiska in vplivanja na naše novinarsko delo. Če svetnik meni, da smo kršili novinarske standarde ali zakone, naj se obrne na pristojne institucije. Programski svet naj te postopke spoštuje in opravlja delo, kot mu ga nalaga zakon. Za začetek bi lahko njegovi člani, ne glede na politicno opcijo, ki so ji naklonjeni, opustili politikanstvo in začeli upoštevati pravne predpise.

Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija
v imenu Aktiva – Aleš Malerič, Urša Srdič, Vesna Zadravec, Jan Novak in Mojca Š. Pašek.