Več kot preveč je razlogov, da se zavzamemo za javni RTV

Komentar

Več kot preveč je razlogov, da se zavzamemo za javni RTV

Petra Lesjak TušekFoto: Gašper Lešnik, Mladina

Cenjeni kolegi z RTV Slovenija, pozdravljeni, vsi, ki stavkate, in vsi zbrani podporniki opozorilne stavke.

Stojimo pred, za in z RTV Slovenija. RTV SmO – kot ste sami zapisali ob odločitvi za opozorilno stavko. RTV SmO – vsi skupaj. In tudi od nas bo odvisno, kak bo RTV, kak RTV boste ali bomo. Dovolj je, dovolj je bilo.

Več kot dovolj, več kot preveč je razlogov, da stojimo tu, se skupaj zavzamemo za avtonomijo javnega RTV in proti hlapčevanju, predvsem pa proti razgradnji medija, ki mora ostati prvi, nosilni, osrednji steber profesionalnega novinarstva, ne pa kak polaščeni in prilaščeni strankarski derivat ali nizkotno politično trobilo.

V Društvu novinarjev Slovenije odločno in trdno podpiramo stavko. Podpiramo prizadevanja za obstoj RTV Slovenija, za neodvisnost uredništva, za to, da obstane novinarstvo, kakršno sodi na osrednji medij, ki potrebuje tudi stabilno financiranje.

Nujna je depolitizacija javnega servisa, ki ni v nikogaršnji službi, še manj pa kogarkoli služabnik. RTV lahko služi kvečjemu javnosti in interesom javnosti – nikdar pa parcialnim interesom, sploh pa ne tistim političnim, ki si jo skušajo podrediti in jo instrumentalizirati za strankarske interese ter docela degradirati in razvrednotiti novinarsko delo.

Podpiramo kakovostno, profesionalno novinarstvo. Etično novinarstvo. Kredibilno novinarstvo. Novinarstvo, ki spoštuje in bo spoštovalo svoje občinstvo in tudi izhajalo iz občinstva in ga z raznovrstnim programom tudi nagovorilo. Zavezani smo kvečjemu temu, da tako občinstvo zastopamo.

Ne moremo več mirno spremljati in gledati tega programa: programa, ki uničuje javno. Ki podcenjuje javno. Ki podcenjuje novinarje in novinarstvo in vse ustvarjalce programskih vsebin – tudi tiste, ki so si leta prizadevali, da je bila nacionalka ugledna in prepoznavna medijska hiša, tudi tiste, ki so tej hiši z vestnim in neomajnim delom vtisnili pečat kakovosti, ki so vso svoje profesionalno delo tudi srčno, ne le umno usmerili v to, da smo lahko bili ponosni na slovensko novinarstvo.

Borba ni in ne bo lahka, marsikaj ji ne gre na roko. A je nujna in neizbežna.

Gre za obrambo profesionalnih standardov, za biti ali ne biti, imeti in obdržati obraz pred javnostjo ali poklekniti in prepustiti javni servis popolnemu uničenju.

Izbire tako niti ni oziroma je jasna. Gre za storiti, kar je prav in nujno – zlasti zdaj, ko velik del civilne sfere stoji z(a) javno RTV, vlaga peticije, se zavzema za avtonomijo in neodvisnost.

Izpolnitve stavkovnih zahtev najbrž ni pričakovati. Tudi odstopa vodilnih najbrž ne bo, čeprav smo v društvu novinarjev že predlagali in pozvali, da se vendarle umaknejo. Bržkone so vodilni v teh igrah zdaj le še opogumljeni ob podlih, a spretnih manevrih SDS ob vložitvi novele zakona o RTV in še referenduma nanj, pa naj bo z vidika ukinjanja obveznega RTV prispevka dopusten ali ne.

Danes popoldne se sestaja programski svet – ena od točk je tudi vrnitev Studia City z Marcelom Štefančičem, oddaje, za katero trdno stoji civilna javnost, s podpisi peticije – a bi jo v tem sestavu verjetno težko pričakovali.

Vložena novela zakona o RTV nove vladne koalicije resda obeta depolitizacijo javnega servisa ob spremembi vodenja, nadzora in upravljanja, a ne zlahka, predvsem pa ne hitro – zato bo treba vzdržati predvsem pritisk časa. In ohraniti previdnost in pozornost ob vseh nadaljnjih potezah vsakšne politike. Nadzor in kritika katerekoli oblasti sta ključna mehanizma demokratičnih družb.

Veliko pritiskov in napadov ste, smo že zdržali. Zdaj je treba zdržati tudi to borbo, ker današnja opozorilna stavka gotovo ni in ne bo konec – po svoje je začetek oziroma je nadaljevanje in zaostrovanje in neke vrste maratonska preizkušnja.

Na izčrpavanje so šli pri STA, a borili smo se za obSTAnek skupaj s sindikatom, predvsem pa skupaj z javnostjo, civilno družbo.  Na karto izčrpavanja igrajo tudi zdaj: finančnega, kadrovskega, predvsem pa osebnega, ki je lahko zelo učinkovito. Tudi ustrahovanja bodo, lomljenje enotnosti na ta način je že preverjena metoda, sejanje dvomov in strahu je pogosto plodovito.

A vse to bo treba vzdržati. Vse to je tudi vredno in mora biti vredno zdržati: edina prava novinarska drža je pokončna, taka je tudi stavka in tak naj bo tudi nadaljnji boj.

Za RTV smo! RTV smo.