Pogovor: Dopisniki na kriznih žariščih

Obvestilo

Pogovor: Dopisniki na kriznih žariščih

Foto: Getty Images / Canva

Vabimo na pozni zajtrk z Nickom Thorpom, BBC-jevim dopisnikom za Srednjo Evropo, in Zoranom Stevanovićem, novinarjem in govornikom Predstavništva visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) za Srednjo Evropo.

Pogovor organizirata UNHCR in Društvo novinarjev Slovenije v sredo, 1. junija 2022, ob 11. uri v društvenih prostorih na Vošnjakovi 8 v Ljubljani.

Z gostoma, ki imata skupaj več kot 50 let mednarodnih novinarskih izkušenj, se bomo pogovarjali o poklicnih standardih poročanja (s kriznih žarišč), vsebinskih in etičnih dilemah poročevalcev, diskurzih poročanja, varnosti v kriznih razmerah, odgovornostih delodajalcev, o vprašanju virov pri poročanju s kriznih žarišč – ti so lahko omejeni in vezani na eno stran –, hkrati pa smo vsi ujetniki prelomnih novic. Tudi o tako imenovanem embedanju novinarjev in s tem povezanih etičnih dilemah.

Pogovor bo v angleškem jeziku.

Prijave zbiramo do torka, 31. maja.

thorpe-nick

Nick Thorpe vse od leta 1996 pokriva področje Srednje Evrope za BBC. V svoji karieri je kot regijski dopisnik poročal iz Srednje Evrope, Zahodnega Balkana in Bližnjega Vzhoda za Independent, UPI, Guardian in Observer. Je avtor nekaj odmevnih del (The Road Before Me Weeps, 2018; The Danube – A Journey Upriver from the Black Sea to the Black Forest, 2014; ’89 The Unfinished Revolution – Power and Powerlessness in Eastern Europe, 2009;  in dokumentarnih filmov (The Fairy Island, 1993; Vigilance, 1997; The Vineleaf and the Rose, 2002).

stevanovic-zoran

Zoran Stevanović je večkratno nagrajeni televizijski producent in urednik, z več kot 25-letnimi mednarodnimi izkušnjami dela v uredništvih dnevnoinformativnih oddaj in TV produkciji. Preden se je pridružil UNHCR, je bil Zoran direktor mednarodnega oddelka in programa na takrat novoustanovljenem N1. Zoran je bil več kot 12 let zaposlen kot odgovorni urednik v mednarodnem uredništvu centra CNN v Atlanti, nato pa kot CNN-ov ekskluzivni poročevalec.

Trenutno je zaposlen kot govornik UNHCR za Srednjo Evropo ter regionalni vodja komuniciranja. Zoran je za svoje poročevalsko in medijsko delo prejel nekaj uglednih nagrad, kot so Accolade Turner Broadcasting-CNN Award (2004), Emmy Award for Best News Coverage – Afghanistan (2002) in Alfred I. DuPont Award (1995) za najboljši dokumentarni film, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše PBS-FRONTLINE.