Vrhovno sodišče precedenčno o vprašanju anonimnosti novinarskih virov

Stališče

Vrhovno sodišče precedenčno o vprašanju anonimnosti novinarskih virov

Vrhovno sodišče je danes objavilo sporočilo, da je v reviziji glede anonimnosti novinarskih virov zavzelo precedenčno stališče.

Stališče je dostopno na http://www.sodisce.si/sodni_postopki/objave/2018102612424299/.

Stališče Društva novinarjev Slovenije

Zagotavljanje in varovanje anonimnosti vira informacij je eden od osnovnih mehanizmov, ki novinarjem omogoča pridobivanje pomembnih informacij v javnem interesu od virov, ki bi bili v primeru razkritja deležni različnih sankcij oziroma bi bilo v skrajnih primerih lahko ogroženo celo njihovo življenje. Če novinar prelomi obljubo molčečnosti, ne izgubi le konkretnega vira, ampak veliko število potencialnih virov za veliko število novinarjev v prihodnosti, kar močno ogroža nadzorno vlogo medijev in svoboden pretok za javnost relevantnih informacij. Anonimni vir v trenutku, ko je razkrit, ni več vir.

Društvo novinarjev Slovenije zato pozdravlja odločitev vrhovnega sodišča, da se precedenčno opredeli do novinarjeve pravice do uporabe in varovanja anonimnih virov ter jo zaščiti. Vsebinsko se strinjamo z obrazložitvijo sodišča, ki jo povzema tudi Kodeks novinarjev Slovenije, ki od novinarja zahteva, da – kadar je le mogoče – navede vir informacije in v primeru objave hudih obtožb pridobi odziv prizadetega, hkrati pa novinarju daje pravico, da se z virom dogovori za zagotavljanje anonimnosti in ga obvezuje, da je takšen dogovor tudi dolžan spoštovati.