Vrnili smo se “domov”

Obvestilo

Vrnili smo se “domov”

UO DNSFoto: Matej Povše, Jernej Verbič

Spoštovane članice, spoštovani člani Društva novinarjev Slovenije,

v petek  smo ugasnili luči in izklopili telefone na Wolfovi ulici v Ljubljani. Vrnili smo se “domov”. Danes se vam že oglašamo in smo vam na voljo na Vošnjakovi 8, v sedmem nadstropju, prav tako v središču Ljubljane. Številke, na katerih smo dosegljivi, ostajajo enake, prav tako uradne ure. O takšni potezi smo začeli razmišljati, ker smo v lastniških prostorih izgubili dolgoletnega najemnika, v kriznih časih pa novega ni bilo mogoče najti dovolj hitro. S selitvijo na Vošnjakovo smo tako racionalizirali stroške, saj smo morali na Wolfovi plačevati (sicer neprofitno) najemnino, obenem pa smo ostali brez prihodkov od oddajanja v najem.

cetrta

Odločitev je bila tako racionalna, a med razmislekom o tem smo prišli do novih idej in načrtov. Prostore na Vošnjakovi smo temeljito obnovili in jih bomo v teh dneh tudi sodobno opremili, zato smo prepričani, da se boste tam dobro počutili, skupaj pa jih bomo napolnili s kreativno energijo. Poleg osnovne društvene dejavnosti so novi/stari prostori DNS primerni za organizacijo vseh vrst dogodkov, od sestankov, razprav, javnih tribun, okroglih miz do najrazličnejših “brainstormingov”. Še naprej bomo zagotavljali strokoven servis za vas, naše članstvo, in kot reprezentativna organizacija zastopali interese novinark in novinarjev. Naša temeljna zaveza ostajajo obramba novinarske kakovosti in visoki profesionalni standardi.

sedma

Na Vošnjakovi bo delovalo tudi Novinarsko častno razsodišče, organ izjemno visokega pomena. Obenem je selitev tudi priložnost za nove korake v dejavnosti DNS in jih vidimo kot dolgoročni ukrep v iskanju novih priložnosti, rešitev, konceptov in idej za preboj iz krize, iz katere se naši mediji še kar ne morejo izkopati. Zatorej nameravamo zagnati sodoben novinarski “coworking” prostor. V njem bomo skušali, predvsem s stalnim izobraževalnim programom, povezati različne novinarske generacije, posebej pa se bomo osredočili na mlade kolege, ki od izbruha krize, torej vsaj pet let, z velikimi težavami vstopajo na medijski trg. Ali pa, še huje, ostajajo pred njegovimi vrati. Spodbujali bomo skupinske projekte bodočih novinarskih generacij in jim zagotavljali strokovno podporo.

druga1

Sodobno novinarsko središče bo kreativna platforma za najrazličnejše pobude vseh generacij. Te bodo, upamo, sčasoma prerasle v resne medijske projekte in poslovne modele, ki jih, zaenkrat, še precej neuspešno iščemo. A prepričani smo, da bomo tudi na ta način pomembno obogatili novinarsko skupnost in z vašo pomočjo, vašim prispevkom, vašim sodelovanjem DNS posodobili in okrepili za nove izzive.

sesta

V kratkem vas bomo povabili tudi na uradno odprtje novih prostorov, dotlej moramo postoriti še nekaj stvari, predvsem pri notranji opremi. O natančnem terminu vas obvestimo v začetku novembra. In takrat bo tudi priložnost, da izmenjamo poglede na trenutno stanje v novinarstvu in na njegovo prihodnost.

tretja

Da bi v njo odkorakali z novimi znanji in veščinami, potrebnimi za kakovostno novinarstvo, podloženo z vsemi potenciali in možnostmi sodobnih tehnologij in pristopov, smo zagnali tudi medijski festival Naprej/Forward, ki je po naši oceni izjemno pomembna naložba za napredek v medijskem svetu. Letos ga organiziramo že tretjič, tudi tokrat bo v Ljubljani, v lutkovnem gledališču, od 20. do 22. novembra. Med festivalom bomo podelili tudi novinarske nagrade čuvaj/watchdog. Na več kot 15 dogodkov, ki se bodo zvrstili v treh dneh, vas vabimo že danes in upamo, da se vidimo v čim večjem številu. Tudi tam bo priložnost za kakovostno razpravo, za izmenjavo mnenj različnih novinarskih generacij, za druženje, predvsem pa bodo svoje znanje in izkušnje z nami delili zelo ugledni tuji in domači medijski ter drugi strokovnjaki.

peta

Spoštovane kolegice in kolegi, selitev sama po sebi ni prelomnica, so pa, v to smo prepričani, lahko pomemben premik novi načrti in ideje, ki jih želimo predebatirati in dopolniti tudi z vami. Pripravljamo spletno anketo, v kateri boste povedali svoje mnenje in podali predloge, a bolj kot teh odgovorov se veselimo skorajšnjega snidenja “v živo”.

Novinarski pozdrav in … Naprej!

Matija Stepišnik, predsednik, upravni odbor in ekipa centrale DNS