Pogled nazaj skozi objektiv

Novice

Pogled nazaj skozi objektiv

Katja HumarFoto: Matej Povše

Po prvih uspehih v letu 2012 je Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju z medijskimi hišami pripravilo drugo edicijo medijskega festivala Naprej. V času političnih in ekonomskih interesov ter boju za informacije je novinarstvo neprestano na preizkušnji. Tudi na lanskem festivalu so se predstavili novi in stari novinarski obrazi, ki so z občinstvom delili svoje izkušnje in primere, ki so pripomogli k skupnemu utrjevanju dobrih praks novinarske kulture, odpravljanju slabih in iskanju alternativ v hitro razvijajoči tehnološki družbi, skratka napredovanju v stroki, ki v rokah drži veliko odgovornosti za življenja ljudi po vsem svetu.

Tridnevni festival se je lani iz Kina Šiška preselil v prostore Lutkovnega gledališča, kjer se je začel z debato o medijski beri, ki jo je vodil radijec Nejc Jemec. Še isti dan je bilo pred novinarstvo postavljeno veliko ogledalo, iz katerega so nam gostje iz različnih sfer slovenske družbe kritično predstavili svoje mnenje o trenutni situaciji v medijski sferi. Letošnji prvi festivalski dan ne bo nič drugačen!

Petkov dan se je začel z okroglo mizo o nevarnostih, ki prežijo na novinarje, ki poročajo iz vojnih žarišč. Delov novinar Boštjan Videmšek, poznavalec razmer v Siriji Alhadij Yasser, fotograf AP Darko Bandić in MaryAnne Golon iz Washington Posta so spregovorili o pritiskih na novinarsko delo v Siriji. Dan se je nadaljeval z razpravo o modelih čezmejnega novinarskega sodelovanja in o raziskovalnem novinarstvu v davčnih oazah. Na festivalu pa so svoje izkušnje delili tudi fotoreporterji.

O ozadju fotografij, o njihovi pripovedni vrednosti je spregovorila urednica Washington Posta MaryAnne Golon.

Zadnji dan, torej v soboto, je Paola Buonadonna občinstvu približala delovanje EU, o kateri mediji pogosto poročajo površno, zaradi česar se povečuje moč lobijev in nacionalnih političnih elit. Zato tudi sile iz ozadja izkoriščajo pomanjkljivo ozaveščenost državljanov za uveljavljanje lastnih, zelo ozkih interesov.

Ker morajo biti kakovostne medijske vsebine na voljo vsakomur, da se znajde v družbi zapletenih odnosov, so organizatorji lani izpostavili tudi vprašanje, kako otrokom omogočiti dostop do tovrstnih informacij. Odgovore je ponudil Markus Mörchen, glavni urednik otroške dnevno-informativne oddaje Logo, ki jo predvaja nemška javna televizija ZDF.

Popoldansko dogajanje je zaznamoval tudi šport: starosta športnega žurnalizma v nekdanji skupni državi Zdravko Reić je predstavil prednosti in pasti, s katerimi se soočajo športni novinarji. Festival se je zaključil s predavanjem Nicholasa Tsimpidasa, novinarja grške javne televizije ERT, ki je govoril o boju grških novinarjev za obstoj ERT in o konfliktih z grško vlado.