Zgodovinska zmaga za žvižgače v EU

Stališče

Zgodovinska zmaga za žvižgače v EU

Društvo novinarjev Slovenije in Transparency International Slovenia pozdravljata sporazum med Evropskim parlamentom, Svetom EU in Evropsko komisijo glede vsebine predloga Evropske direktive o zaščiti žvižgačev, ki je bil dogovorjen včeraj. Direktiva bo vzpostavila enotne standarde za zaščito žvižgačev na ravni EU, kjer sta bili doslej tako zakonodajna ureditev kot implementacija povsem različni in neenotni, žvižgači – še posebej tisti, ki so nepravilnosti razkrili neposredno medijem kot v primeru LuxLeaks ali Panama Papers – pa zaradi tega toliko bolj ranljivi ter deležni povračilnih ukrepov, preganjanj ter obtožb.

Predlagana direktiva bo zagotavljala večjo zaščito za posameznike, ki bodo razkrili domnevne kršitve evropske zakonodaje. Zaščita bo zagotovljena tako zaposlenim iz javnega kot tudi zasebnega sektorja. Za pomembno zmago štejemo predvsem včerajšnji politični dogovor glede fleksibilnih kanalov poročanja, kar pomeni, da bodo žvižgači deležni zaščite v primeru, ko bodo opravili interno prijavo znotraj organizacije kot tudi v primeru prijav zunanjim pristojnim organom, ob izpolnjenih določenih pogojev pa bodo zaščite deležni tudi, če bodo sume korupcije in drugih v besedilu direktive določenih kršitev razkrili medijem.

V času pogajanj je peticijo, s katero so zahtevali zaščito tudi v primeru, da žvižgač najprej opravi eksterno prijavo, podpisalo več kot četrt milijona ljudi, več kot 80 organizacij in samih žvižgačev pa je pisalo pristojnim evropskim in domačim institucijam in zahtevalo učinkovitejšo zaščito. Javno pismo s pobudo, naj Slovenija podpre predlog fleksibilnih kanalov poročanja, sta na ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovila tudi Društvo novinarjev Slovenije in Transparency International Slovenia.

Evropski parlament bo o predlogu direktive glasoval še v tem mandatu, predvidoma 17. aprila 2019.