Zloraba moči za discipliniranje novinarjev

Stališče

Zloraba moči za discipliniranje novinarjev

Foto: Voranc Vogel, Delo

V Društvu novinarjev Slovenije obsojamo zadnjo manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha za izvajanje pritiska na novinarje in novinarke, ki so s prihodom v studio izrazili solidarnost s pred tem šikaniranimi kolegi. Vodstvo RTV Slovenija je ponovno uporabilo popolnoma nesorazmeren ukrep, zoper katerega ni predviden ugovor ali pravno varstvo. To je taktika tistih, ki ne želijo soočiti in preizkusiti argumentov. Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo.

Argumentacija vodstva v opozorilih pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja, da so novinarji »vdrli« v studio ter škodovali ugledu največjega javnega medija, je po našem mnenju docela sprevržena. RTV Slovenija po zakonu in statutu uživa institucionalno in uredniško neodvisnost, ki bi jo moral zagotoviti ustanovitelj. Prejšnja vlada je v imenu ustanovitelja ugrabila RTV Slovenija in nastavila vodstvo, ki prek vseh upravljavskih struktur uveljavlja politično motivirane, nestrokovne in pogosto nezakonite spremembe, ki jim uredništva nasprotujejo. Kaznovanje tistih, ki so v resnici braniki neodvisnosti in javnega interesa ter dejanski varuhi ugleda RTV Slovenija, od tistih, ki so do svojih pozicij prišli z zlorabo zakonov in s pomanjkljivimi kompetencami ter jih zlorabljajo za svoje parcialne politične interese, je čisto sprenevedanje in manipulacija.

V društvu novinarjev smo že naveličani pozivanja vodstva k odstopu, ustanovitelja pa, da RTV Slovenija zagotovi to, kar ji je po zakonu dolžan zagotoviti, institucionalno in uredniško neodvisnost torej. Prelaganje boja za profesionalno novinarstvo v javnem interesu na novinarski kolektiv je neodgovorno in nepošteno. Gre za igro izčrpavanja in mrcvarjenja medija, ki smo jo spremljali že na Slovenski tiskovni agenciji, zato od vlade pričakujemo, da izpolni predvolilne obljube in prevzame odgovornost. Javnost pa pozivamo, naj na prihajajočem referendumu glasuje za uveljavitev novele zakona o RTVS, ki je nujen korak stran od vpliva vsakokratne politike na javni radioteleviziji.