Delavnica: Razkrivanje spolne neenakosti v medijih

Obvestilo

Delavnica: Razkrivanje spolne neenakosti v medijih

Foto: ONA VE, UL FDV, Univerza v Stirlingu

V začetku leta 2024 so Združenje ONA VE, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in Univerza v Stirlingu predstavili raziskavo Reprezentacija spolov v slovenskih medijih. Rezultati so pokazali, da v poročanju slovenskih medijev med viri informacij izrazito prevladujejo moški, ki predstavljajo kar 73 odstotkov virov informacij, medtem ko ženske predstavljajo 27 odstotkov. Še nekoliko višja neenaka zastopanost spolov se kaže v času oz. medijskem prostoru, kjer moški zavzemajo 75 odstotkov časa/besed namenjenega spolno opredeljenim virom, medtem ko ženskam pripade 25 odstotkov tega časa. Na slikovnih materialih moški predstavljajo 69 odstotkov oseb, ženske pa 31 odstotkov, pri čemer velja poudariti, da se ženske trikrat pogosteje kot moški prikazane v domačem okolju.

Vabimo na interaktivno delavnico, v sredo, 23. oktobra, ob 10.00, v prostorih Društva novinarjev Slovenije na Vošnjakovi 8 v Ljubljani, na kateri bosta avtorica in nosilka projekta, izr. prof. dr. Alenka Jelen z Univerze v Stirlingu in Univerze v Ljubljani, ter izr. prof. dr. Samo Kropivnik, izredni profesor za področje družboslovne metodologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, predstavila podrobnejše in statistično poglobljene splošne rezultate raziskave Reprezentacija spolov v slovenskih medijih. Pri tem bosta udeležence in udeleženke povabila k diskusiji o obravnavanju in reševanju problematike neuravnotežene spolne zastopanosti in prikaza virov v medijskih informativnih vsebinah.

Naša gostja bo tudi tudi Hanna Österberg, novinarka drugega največjega švedskega časopisa Svenska Dagbladet, ena od dveh vodij spletnega uredništva. Predstavila bo prakse in strategije, ki jih je Svenska Dagbladet uporabila za povečanje glasu žensk in kako so te prakse prispevale k povečanju branosti časopisa ter projekt “The Gap“, ki je bil lansiran leta 2018 z namenom zmanjšanja razlike med številom bralcev in bralk spletne izdaje časopisa.

Prijave zbiramo prek spodnjega obrazca.

Osebni podatki

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen prijave na izobraževalne dogodke v organizaciji Društva novinarjev Slovenije.

V društveni evidenci prijav na dogodke se obdelujejo naslednji osebni podatki udeležencev: ime in priimek, elektronski naslov, medij ali organizacija, telefonska številka. Namen je zagotavljanje udeležbe na dogodkih, vključno z obveščanjem o spremembah v programu.

Društvo novinarjev Slovenije se zavezuje, da bo v celoti varovalo posredovane osebne podatke in jih brez izrecne privolitve udeleženca ne bo posredovalo tretjim osebam. Če društvo za izvajanje dogodka prejme namenska sredstva od financerjev, lahko financerju za namene dokazovanja udeležbe posreduje del vaših osebnih podatkov.

Svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov lahko kadar koli prekličete s sporočilom na e-naslov pisarna@novinar.com.