V Slovenijo prihaja Jacqui Banaszynski

Obvestilo

V Slovenijo prihaja Jacqui Banaszynski

Jacqui Banaszynski je profesorica na ugledni Šoli za novinarstvo Univerze v Missouriju, kjer dela z naslednjo generacijo pravih pripovedovalcev zgodb. Njena novinarska kariera jo je odpeljala na vseh sedem kontinetntov, vključno s tremi obiski Antarktike. Pisala je o korupciji in kriminalu, lepotnih izborih in papežih, AIDS-u in olimpijskih igrah, odpravah z vlečnimi psi in begunskih taboriščih, stavkah delavcev in političnih konfliktih, žrtvah prometnih nesreč in družinskih tragedijah.

Leta 1988 je prejela Pulitzerjevo nagrado za serijo zgodb o homoseksualcu, ki je na kmetiji na Srednjem Zahodu umiral za AIDS-om, o njegovem parterju pa tudi o njuni družini. Zgodba je bila prebojna, saj se je o tej bolezni takrat malo govorilo, še manj se je pisalo o homoseksualcih v osrčju ZDA in prav nič se ni pisalo o tem, kako je umirati in kako spremljati umiranje, ko je umiranje posledica bolezni, ki velja za tabu.

Že  leta 1986 je bila finalistka za Pulitzerjevo nagrado za neposredno spremljanje lakote v Podsaharski Afriki. Leta 1991 je poročala o kurdskih beguncih, ki so iz Iraka bežali po prvih Zalivski vojni. Osvojila je nagrado Associated Press Sports Editors’ za spremljanje rokoborbe v grško-rimskem slogu na Olimpijskih igrah 1988. Projekti, ki jih je urejala, so prejeli nagrade Ameriškega združenja časopisnih urednikov (ASNE) za najboljše pisanje za časopise  (Best Newspaper Writing), nagrade Ernie Pyle za reportažo (Ernie Pyle Human Interest Writing) in številne državne nagrade za poslovno novinarstvo, socialne teme ter za preiskovalno novinarstvo.

Njeni študenti redno osvajajo Hearstove nagrade, ki veljajo za Pulitzerjeve nagrade univerzitetnega novinarstva. Je redna sodelavka Inštituta Poynter in inštruktorica novinarjev, urednikov in piscev po celem svetu. Veliko je delala z novinarji v Ukrajini, Romuniji, na Kitajskem in v Zahodni Evropi. Leta 2008 je bila imenovana v Dvorano slavnih Združenja reportažnih novinarjev (Society of Feature Journalists).

Jacqui lahko spoznate in njenim izkušnjam prisluhnete na dveh delavnicah:

  • 19. aprila v Mariboru
  • 21. aprila v Ljubljani

Več o njej in njenem delu lahko najdete na spletni strani www.jacquibanaszynski.com.