Marija Šelek je avtorica najboljše prostovoljske zgodbe leta 2021

Novice

Marija Šelek je avtorica najboljše prostovoljske zgodbe leta 2021

Foto: Slovenska filantropija

Slovenska filantropija je v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije letos drugič razpisala natečaj za priznanje Najboljša prostovoljska zgodba 2021.

Najboljša prostovoljska zgodba leta 2021 je po mnenju komisije članek Skupaj bomo stopili tudi naslednjič avtorice Marije Šelek, novinarke revije Jana.

Avtorica je v prispevku predstavila delo prostovoljcev, ki so pripravili kampanjo ob lanskem referendumu za vodo. Članek, ki je izšel v aktualnem trenutku, zgolj nekaj dni po referendumu, zavzeto opisuje zakulisje kampanje, v katero javnost prej ni imela vpogleda. V pogovorih s prostovoljci – z njihovimi osebnimi razmisleki in subjektivnimi »terenskimi« doživetji – prikaže mozaik zgodb, ki so stkale trdno prostovoljsko mrežo, brez katere bi se Slovenija težko uprla razdiralni politiki. V retrospektivi je mogoče zapis brati tudi kot napoved ljudskega triumfa na kasnejših parlamentarnih volitvah.

S subtilnimi opisi prostovoljskega dela Marija Šelek tudi v drugih svojih člankih – o protestih, okoljskih aktivistih, solidarnosti v lokalnih skupnostih – predstavlja tisti del družbenega življenja, ki tvori podstat našega sobivanja. Brez izdatne pomoči prostovoljcev javne institucije ne bi zmogle opravljalati svojega poslanstva, nemalokrat pa šele angažiranje civilne družbe doseže cilje, za katere državi ni mar. Marija Šelek s kakovostnim novinarskim delom beleži življenje, ki ga žarometi mnogokrat po krivici prezrejo.

Špela Kuralt, članica komisije, in Marija Šelek, nagrajenka
Špela Kuralt, članica komisije, in Marija Šelek, nagrajenka