V EU ubita še ena novinarka

Stališče

V EU ubita še ena novinarka

Foto: EFJ

V Društvu novinarjev Slovenije smo pretreseni ob novici, da je bila v soboto zvečer brutalno pretepena, posiljena in umorjena Victoria Marinova, tridesetletna bolgarska televizijska novinarka. Policija je sporočila, da preiskujejo vse možnosti in da še ni jasno, ali je umor povezan z njenim raziskovalnim novinarskim delom. V svoji zadnji oddaji je obravnavala preiskavo, ki jo je izvajal bolgarski center Bivol, njeni izsledki pa so kazali na korupcijo in goljufije pri upravljanju finančnih sredstev, ki jih je za izvedbo infrastrukturnih projektov prispevala EU.

Po umoru malteške raziskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia in slovaškega novinarja Jana Kuciaka je to že tretji primer umora novinarja v državah Evropske unije v zadnjem letu. Kruto dejanje najostreje obsojamo in znova opozarjamo, da ostaja preveč napadov na novinarje neraziskanih, storilci pa nekaznovani. Delo novinarjev postaja vse bolj nevarno tudi v tako imenovani demokratični in razviti sodobni Evropi, kjer več kot očitno ob krepitvi avtoritarnih režimov demokratični standardi padajo. Ne moremo pristajati na dejstvo, da je preiskovalno novinarstvo ogrožujoče za novinarje, ki postavljajo na kocko svoja življenja. Države pa ne obsojajo in preganjajo dovolj razraščanja koruptivnih mrež. Novinarji, ki razkrivajo nepravilnosti v družbi, morajo biti varni, saj le tako lahko učinkovito in v interesu javnosti opravljajo svoje delo.

Po podatkih Novinarjev brez meja je bil letos v povprečju umorjen en novinar na teden. Odbor za zaščito novinarjev navaja, da storilci niso kaznovani v kar devetih od desetih primerov umorov novinarjev, kar je alarmantno sporočilo za novinarje in medijsko svobodo. Bolgarske oblasti zato pozivamo, da uvedejo temeljito in neodvisno preiskavo ter najdejo in kaznujejo odgovorne za zločin.