Delavnica z Jacqui Banaszynski v Mariboru: Moč pripovedovanja zgodb

Obvestilo

Delavnica z Jacqui Banaszynski v Mariboru: Moč pripovedovanja zgodb

Pulitzerjeva nagrajenka Jacqui Banaszynski, novinarka, pomočnica urednika nedeljske izdaje Seattle Times, zadnje desetletje profesorica in predavateljica z več kot tridesetletno kariero, je uveljavljena  strokovnjakinja za veščine, ki so ključne za dobro pripovedovanje najpomembnejših zgodb dneva.

Je prava oseba, da znova obudi novinarsko strast v vseh tistih novinarjih, v katerih ta še tli, a se ne more razplamteti zaradi okoliščin, v katerem je danes slovensko novinarstvo. Ameriški novinarji so v zadnjih letih spremljali množična odpuščanja kolegov, nemočni so opazovali, kako izginja medij za medijem in kako tisti, ki ostajajo, poskušajo preživeti. Jacqui je med njimi že vrsto let, a ni izgubila navdušenja nad novinarskim poslanstvom. Še več – vsakič znova ga zna prenesti novim generacijam, tako kot je znala bralcem prenesti sporočilo posameznikov, o katerih je pisala, tako da so njihove zgodbe pri njih odzvanjale še leta po tem, ko so jih prebrali.

V Slovenijo smo jo povabili, da bo novinarjem na dveh delavnicah predala praktična orodja kot tudi da jih bo navdihnila za ustvarjanje zgodb, ki so informativne, tehtne, prepričljive in privlačne za bralce, poslušalce in gledalce.

Z JACQUI BANASZYNSKI V MARIBORU: Kako najti, raziskati in učinkovito zapisati zgodbo?

v torek, 19. aprila, na Večeru, Ulica slovenske osamosvojitve 2, ob 11. uri

11.00     6 KORAKOV DO DOBRE ZGODBE: Koraki procesa poročanja in pisanja – od ideje ali naročila do objavljene zgodbe – zaradi katerih ste bolj učinkoviti, vaše zgodbe pa uspešnejše in predvsem bolj brane.

11.45     VIRI IN FOKUS ZGODBE: Strategije za iskanje najboljšega zornega kota in pristopa k vsaki zgodbi. Identificiranje informacij in virov, ki vam pomagajo zgraditi čvrsto zgodbo. Najti vprašanja, ki vaše poročanje peljejo globlje in k večji relevantnosti.

12.30     ODMOR

12.45     STRUKTURA ZGODBE: Tri osnovne strukture, ki jih lahko uporabite pri velikem naboru zgodb, odvisno od kompleksnosti informacij in pritiska roka za oddajo. Orodja za hitro in učinkovito organiziranje informacij v različnih situacijah.

13.30     RAZPRAVA NA KONKRETNIH PRIMERIH: Iskanje rešitev za vaše specifične izzive ali težave pri poročanju in pisanju pod pritiskom rokov. S poudarkom na lokalnih zgodbah. Kako drobne vsakdanje zgodbe ljudi sploh narediti za zgodbe, kako misliti zgodbe posameznikov in jih kontekstualizirati, da postanejo širše relevantne?

Delavnica je za člane Društva novinarjev Slovenije in študente brezplačna.
Za ostale udeležence je kotizacija 15 EUR. Vse informacije o plačilu boste dobili ob prijavi.

Prijava je obvezna na naslov pisarna@novinar.com. Ob prijavi obvezno navedite, ali se prijavljate na delavnico v Ljubljani ali Mariboru.

Delavnici smo pripravili s finančno pomočjo Veleposlaništva ZDA v Ljubljani in Ministrstva za kulturo.