DNS o razmerah na Televiziji Slovenija

Stališče

DNS o razmerah na Televiziji Slovenija

Upravni odbor DNSFoto: Bojan Velikonja, Dnevnik

V Društvu novinarjev Slovenije z zaskrbljenostjo spremljamo kadrovske in programske spremembe, ki jih v zadnjem času intenzivno uvaja novo vodstvo TV Slovenija (TVS) in Informativnega programa TV Slovenija. Iz javnosti nepojasnjenih razlogov sta na tretji program prestavljeni oddaji Odkrito in Točka preloma, koncept uveljavljene oddaje Tarča, ki je kot ena redkih v Sloveniji spodbujala preiskovalno novinarstvo, je spremenjen, oddaja skrajšana, od dosedanje avtorske ekipe pa je ostal le še voditelj.

Še bolj opazne in zaskrbljujoče so kadrovske spremembe. Vodstvo javnosti ni obvestilo, zakaj se je odločilo za zamenjavo voditeljice Dnevnika Jelene Aščić in voditeljice oddaje Globus Helene Milinković. Tako obe omenjeni kot tudi nekateri drugi novinarji in voditelji, ki so bili premeščeni na nova delovna mesta, so za te spremembe izvedeli pozno in brez obrazložitev, po kakšnih strokovnih merilih se je odločalo vodstvo. To je v uredništvu povzročilo vzdušje strahu in defetizma, kar zagotovo ne prispeva k dvigu kakovosti novinarskega dela.

Enako bliskovito in brez pravih pojasnil je vodstvo dan pred iztekom pogodbe obvestilo štiri sodelavce Informativnega programa, da z njimi ne namerava podaljšati sodelovanja. Med novinarji, ki so tako čez noč ostali na cesti, je tudi Erik Valenčič, ki se je uveljavil kot avtor odmevnih dokumentarcev. Med drugim je njegov film o Kurdistanu sprejet na letošnji Festival slovenskega filma. Tudi te odločitve pristojni niti javnosti niti novinarjem Informativnega programa TVS niso strokovno utemeljili. V DNS ob tem opozarjamo, da je programski svet RTVS soglašal z zavezo vodstva zavoda, da bo uredilo status stalnih honorarnih sodelavcev. Odločitev o prekinitvi pogodb v zadnjem trenutku in celo brez dogovora s sindikati pa kaže nasprotno – da se praksa izkoriščanja najšibkejših, torej sodelavcev brez redne zaposlitve, v javnem zavodu nadaljuje.

DNS od vodstva TVS, pa tudi RTV Slovenija, zahteva javno pojasnilo ravnanj v preteklih dneh in tednih. Pričakuje tudi jasno opredelitev do vse pogostejših očitkov, da vodstvo Informativnega programa TVS kadrovske poteze izvaja po kriterijih, ki so osebnega, ne profesionalnega izvora. Težko se je izogniti tudi vtisu, da gre pri zadnjih premeščanjih za kaznovanje novinarjev, ki so bili v notranji javnosti do potez vodstva kritični. Pričakujemo tudi javno pojasnilo in odgovore na očitke novinarjev RTV Slovenija, da Informativni program TVS v “prvi plan” umešča zaradi kršenja novinarskega kodeksa na Novinarskem častnem razsodišču večkrat obsojene novinarje, hkrati pa iz njega umika zaradi svojega dela večkrat nagrajene avtorje.

Opozarjamo, da mora biti RTV Slovenija kot javni medij zavezan spoštovanju strožjih meril profesionalizma, etike, kakovosti, vsebinske raznolikosti in tudi socialnega dialoga in spoštovanja človeškega dostojanstva od medijev, ki tekmujejo na trgu. Od novega vodstva TVS, pa tudi od vodstva RTV Slovenija, smo pričakovali korak naprej. Zadnje poteze so nov prispevek k njegovi destabilizaciji in predvsem nižanju standardov.