Novinarji zaskrbljeni zaradi izjav koprskega župana

Stališče

Novinarji zaskrbljeni zaradi izjav koprskega župana

V Aktivu novinarjev Primorskih novic smo z zaskrbljenostjo sprejeli izjave koprskega župana Borisa Popoviča, ki je v videonastopu na občinski spletni strani e-Koper v torek grobo obračunal z novinarjem Primorskih novic Rokom Mavrom.

Rok Maver je na Primorskem eno bolj prepoznavnih imen športnega novinarstva, v minulih desetletjih je poročal s številnih domačih in mednarodnih tekmovanj, redno spremlja športno dogajanje na Primorskem in v Sloveniji ter seveda prvo nogometno ligo. Pri svojem delu se drži vseh profesionalnih in etičnih načel. Svojo novinarsko nalogo jemlje resno, zato poseže tudi po kritiki.

Seveda se lahko vsakdo, tudi župan, ne strinja s novinarskim zapisom in se lahko na to tudi odzove. V skladu z zakonodajo ima za to odprta vsa vrata tudi na straneh Primorskih novic, vendar se za to ni odločil. Javno izrečena beseda mora ostati znotraj standardov, ki v družbi še vedno veljajo za javno razpravo, koprskemu županu pa je pri tem žal tudi tokrat spodletelo. V svojem odzivu na novinarjevo kritično pisanje o dogajanju v in okrog FC Koper je bil namreč žaljiv in z žaljivimi označbami novinarja in njegovega dela presegel vse meje dobrega okusa.

Ocenjujemo, da gre pri verbalnem omalovaževanju in diskvalifikaciji novinarja za stopnjevanje pritiska na uredniško politiko osrednjega primorskega časnika. Treba jo je razumeti tudi v luči nedavnih napovedi Borisa Popoviča, da si bo prizadeval povečevati lastniški delež v družbi Primorske novice.

Novinarji in novinarke Primorskih novic zagotavljamo, da bomo kljub takšnim poskusom še naprej pisali verodostojno, objektivno in ohranili novinarsko integriteto.

Mitja Marussig, predsednik Aktiva novinarjev Primorskih novic

Antiša Korljan, v. d. odgovornega urednika

Maksimiljana Ipavec, IO Sindikata novinarjev Primorskih novic

IO Sindikata novinarjev Slovenije

UO Društva novinarjev Slovenije