Protest zaradi odpuščanja na Večeru

Stališče

Protest zaradi odpuščanja na Večeru

Foto: STA

Aktiv novinarjev in zastopstvo uredništva Večera, sindikat novinarjev Večera ter upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije ostro protestiramo zaradi odpuščanja petih novinarjev Večera. Ob upoštevanju krize medijskega trga in težke finančne situacije Večera bi do kadrovskih prestrukturiranj moralo priti v dogovoru s socialnimi partnerji in uredništvom. Način odpuščanja, v katerem so ljudje nepričakovano obveščeni o odpovedi delovnega razmerja, je neprimeren in v nasprotju z osnovno poslovno in človeško kulturo.

Težave s poslovanjem Večera so znane že dalj časa, a novi lastniki Večera ob tem zaposlenim niso predstavili načrta kadrovskega prestrukturiranja, ki bi vseboval tudi resno razvojno vizijo.

Izražamo bojazen, da se finančno stanje podjetja rešuje na račun novinarske kakovosti in da zmanjšanje števila novinarjev pomeni tudi nižanje standardov ter operativne sposobnosti uredništva, da visoko profesionalno opravlja svoje delo. Večer je steber medijskega trga severovzhodne Slovenije in pomemben tudi v nacionalnem merilu, zato lastnike pozivamo k odgovornosti pri naslednjih korakih in takojšnji obnovi socialnega dialoga. Sindikat novinarjev bo v sredo na skupščini sprejel odločitev o tožbi zoper odpovedi.

Večer postaja po lastniških spremembah naslednja domina v črnem scenariju, ki se odvija na slovenskem medijskem trgu. Dilema, kaj bo, ko resnih medijev ne bo več ali pa bodo usodno poškodovani, pa je vprašanje, ki bi si ga morala zastaviti tudi slovenska družba širše.

Aktiv novinarjev Večera

Zastopstvo uredništva ČZP Večer

Sindikat novinarjev Večera

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Sindikat novinarjev Slovenije