RTV Slovenija si zasluži dobro vodstvo

Stališče

RTV Slovenija si zasluži dobro vodstvo

Foto: Luka Kotnik, 24ur.com

V Društvu novinarjev Slovenije smo odločno nasprotovali načrtni in sistematični razgradnji javne RTV Slovenija pod prejšnjim vodstvom generalnega direktorja ob pomoči nekdanjih Programskega in Nadzornega sveta. Ob sprejetju novele zakona o RTV in uspešnem referendumu, ko je spremembe na RTV odločno podprla tudi javnost, pa smo opozorili tudi na občutljivost obdobja, ki prihaja. Opozarjali smo na pomen transparentnega delovanja ter na nujnost vizije razvoja profesionalnega in modernega medija, ki se bo odmaknil od preteklih praks.

Vse to smo poudarjali tudi, ko se je oblikovala uprava ter je Svet RTV potrdil predsednika uprave. Želeli in upali smo, da bo šlo na bolje.

Politični pritiski so popustili, se je pa novo vodstvo znašlo v nezavidljivi situaciji ob opustošeni finančni sliki zavoda, ki ga je pričakala. Pred novim vodstvom je bila tako zahtevna naloga finančne in programske konsolidacije, izboljšanja odnosov v zavodu in transformacije zavoda v moderen medij. Pričakovali smo odločno ukrepanje, brez sklepanja kompromisov pri kakovosti novinarskega dela z jasno usmerjenostjo v prihodnost. Ne le mi, tudi širša javnost. Ampak zadnje poteze so nas večkrat razočarale, nezadovoljstvo z načinom reševanja razmer se je razširilo tudi med zaposlenimi.

Skrbi nas dejstvo, da RTV ostaja brez dveh članov uprave, na čelu s predsednikom. Še bolj pa skrbi dejstvo, da mesta v upravi niso atraktivna za prijavo kompetentnih kandidatov. Kljub razmeram poudarjamo, da si RTV zasluži dobro vodstvo, ki bo razumelo izzive časa in ne bo bežalo pred reševanjem nakopičenih težav. Potrebnega bo nekaj poguma in vizije, pa tudi podpore odločevalcev. A RTV je treba postaviti na noge. Tu dileme ni. To je zahtevala tudi javnost na referendumu in to si javnost tudi zasluži.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije