DNS ostro obsoja ravnanje mariborskega župana

Stališče

DNS ostro obsoja ravnanje mariborskega župana

Foto: Tomaž Klipšteter, Dnevnik

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ostro obsojamo ravnanje mariborskega župana Andreja Fištravca in njegovih sodelavcev za odnose z javnostmi na Mestni občini Maribor, ker niso novinarjev vseh medijev povabili na novinarsko konferenco na temo Aerodroma Maribor. Izločitev novinarjev Večera je še posebej sporna, ker je bil povod za novinarsko konferenco prav kritičen članek, ki ga je Večer objavil isti dan.

Občine bi morale biti kot javne institucije med prvimi zavezane k javnemu in transparentnemu delovanju ter enaki obravnavi vseh novinarjev. Omejevanje dostopa do novinarskih konferenc lahko razumemo le kot nedopusten poskus obvladovanja in omejevanja vsebin v medijih. V društvu novinarjev opažamo, da to nikakor ni osamljen primer, saj poročanje v občinskih glasilih in medijih, ki naj bi bilo namenjeno informiranju občanov, nemalokrat prerašča v propagando vsakokratnih oblasti in v skrajnih primerih tudi obračunavanje z novinarji drugih medijev v lokalnem okolju.  Zato tudi v vladni medijski strategiji in posledično spremenjeni medijski zakonodaji še naprej pričakujemo ustrezno opredelitev medijev kot tudi zaščito profesionalnosti in avtonomije novinarjev.

Izključevanje kritičnih novinarjev pri dostopu do informacij je značilnost režimov, ki omejujejo svobodo govora. Kritično in poglobljeno novinarsko delo, ki ima pod drobnogledom nosilce oblasti, je osnovno vodilo in temelj delovanja medijev v demokratičnih družbah, ki ga bomo v novinarski skupnosti vztrajno branili.