Gredo mediji po poteh gradbenega sektorja?

Stališče

Gredo mediji po poteh gradbenega sektorja?

Društvo novinarjev Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov v medijski hiši Delo Revije. Izražamo odločno podporo novinarkam in novinarjem. Lastnika in direktorja Dela Revij Mateja Raščana pozivamo, naj v skladu z zakonodajo in dogovorom z zaposlenimi zaostale obveznosti poravna do roka.

Od pristojnih državnih institucij, predvsem delovnega inšpektorata in davčne uprave, pa pričakujemo hitrejši odziv na kršitve zakonodaje v tem primeru. Ne želimo namreč, da se tudi v medijih zavrti tragični vrtiljak dogodkov, ki smo jim (bili) priča v gradbeni dejavnosti.

Primer Dela Revij je jasen prikaz tega, kam vodijo nepregledne lastniške operacije v medijih. V DNS smo že večkrat javno opozorili, da le popolna transparentnost lastninjenja in finančnih virov v teh postopkih postavljata zaščitni zid svobode tiska in zagotavljata stabilnost medijskih podjetij. Tudi primera časnikov Delo in Večer kažeta, da so novinarji tisti, na katere najprej pade breme neodgovornih poslovnih praks in kapitalskih malverzacij, ki jih zakon o medijih ne regulira in preprečuje ustrezno. Že lani smo v pozivu za normalizacijo razmer v slovenskih medijih opozorili, da bi morali pri lastninjenju in lastniških preoblikovanjih medijev obstajati zelo ostri kriteriji, ki bi jih moral izpolniti vsak bodoči medijski lastnik. Finančna konstrukcija vsakega posla bi torej morala biti povsem pregledna, nedvoumni bi morali biti vsi viri financiranja, razkrite vse morebitne opcijske pogodbe, tihi družbeniki in delniška parkirišča.

Jasne in konkretne predloge za zakonsko opredelitev kriterijev so na ministrstvo za kulturo že lansko jesen posredovali združeni novinarski aktivi, sodelujoči v pozivu za normalizacijo razmer. Vlada jih je v postopku oblikovanja zakona o medijih povsem spregledala. DNS zato politiko poziva, naj jih vključi v besedilo zakona.

UPRAVNI ODBOR DRUŠTVA NOVINARJEV SLOVENIJE