Iraške oblasti morajo izpustiti Mateja Kavčiča

Stališče

Iraške oblasti morajo izpustiti Mateja Kavčiča

Samostojnega novinarja Mateja Kavčiča, sodelavca Radia Študent, in njegovo nemško kolegico Marlene Förster je iraška vojska aretirala 20. aprila v regiji Sindžar. Na mednarodni dan svobode medijev, skoraj dva tedna po aretaciji, še vedno nimamo uradnih informacij o Matejevem stanju, natančni lokaciji, kjer je priprt, zakaj so ga aretirali, česa ga obtožujejo in na kateri podlagi. V Irak se je odpravil kot neodvisni novinar, da bi raziskoval tamkajšnjo kompleksno politično situacijo in jezidsko manjšino, občasno pa se je v eter Radia Študent javljal z informacijami s terena.

Po poročanju tujih medijev, ki spremljajo primer, je nemškemu veleposlaništvu v Bagdadu uspelo vzpostaviti stik z Marlene Förster, ki naj bi bila zaprta na sedežu iraške obveščevalne službe. Obtoževali naj bi jo podpiranja terorizma. Z Matejem Kavčičem pa še vedno ni stika, čeprav naj bi bil zaprt na isti lokaciji. Pridržane osebe morajo imeti pravico do zagovornika in pravico do obveščanja bližnjih, česar iraške oblasti novinarju, kot kaže, niso zagotovile.

Mednarodna organizacija Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) je v sredo objavila opozorilo, da morajo iraške oblasti nemudoma izpustiti Kavčiča in Förster. V opozorilu navajajo tudi, da od slovenskih organov niso prejeli odgovora na povpraševanje o primeru. S primerom sta seznanjeni tudi Mednarodna zveza novinarjev in Novinarji brez meja.

Pridržanje vsakega novinarja je izjemno zaskrbljujoče in drugim kolegom sporoča, da niso varni. Novinarji in novinarke po vsem svetu morajo imeti možnost svobodnega opravljanja svojega dela, ne da bi se bali kakršnih koli maščevalnih ukrepov. Nad aretacijo in pridržanjem slovenskega novinarja smo ogorčeni. Upamo, da se bo situacija čim hitreje razrešila, in pričakujemo, da bodo slovenski in nemški organi storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo iraške oblasti izpustile Mateja Kavčiča in Marlene Förster ter opustile obtožbe o podpiranju terorizma.