Izjava ministra Vinka Gorenaka pod nivojem osnov politične kulture

Stališče

Izjava ministra Vinka Gorenaka pod nivojem osnov politične kulture

Eden ključnih članov slovenske vlade Vinko Gorenak se očitno na Twitterju kdaj spozabi, da ni državljan Vinko, ampak minister Gorenak. Sinočnja izjava o tem, da bi bilo odpuščanje v medijski hiši Delo dobro, je namreč pod nivojem osnov politične kulture.

V kriznih razmerah se je veseliti morebitnih odpuščanj skrajno neprimerno, če pa te besede izrekajo najvišji predstavniki oblasti, je dimenzija nedostojnosti še toliko večja. Številni slovenski mediji se namreč borijo za preživetje, številni novinarji delajo v skrajno negotovih razmerah, a kljub temu še naprej izpolnjujejo ključno poslanstvo obveščanja javnosti in nadzora oblasti – temelja vsake demokracije.

Zato izjava Vinka Gorenaka ni le neprimerni cinizem ob občutljivi temi krize in brezposelnosti, pač pa s svojo posploševalsko logiko odseva tudi nerazumevanje vloge in pomena medijev v demokratični družbi. Če ima minister težave z delom posamičnega novinarja, se lahko glede morebitne krištve etičnih ali profesionalnih standardov kadarkoli obrne na Novinarsko častno razsodišče.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije