Izjava ob odstopu odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga

Stališče

Izjava ob odstopu odgovorne urednice Romane Dobnikar Šeruga

IO Aktiva novinarjev DelaFoto: Igor Zaplatil, Delo

IO aktiva novinarjev Dela izraža ob tem nepričakovanem dogodku začudenje in protest. Začudenje ob ravnanju odgovorne urednice, ki je tako pomembno odločitev za našo novinarsko hišo sprejela brez zadovoljivega pojasnila o ozadjih, brez katerih si je ta korak težko predstavljati. Protest pa je namenjen nadzornemu sveta in predsednici uprave Marjeti Zevnik, ki delujeta v slogu obsednega stanja. Ogorčeni in zaskrbljeni opozarjamo na določila zakona o medijih in na ustrezne interne akte, ki urejajo razreševanje in imenovanje odgovornega urednika.

Izvršni odbor Aktiva novinarjev Dela je zato globoko zaskrbljen nad razvojem dogodkov na Delu po razrešitvi predsednika uprave Jurija Giacomellija. Izjemno težki časi, v katerih je trenutno časopisna panoga, brez najmanjšega dvoma terjajo ljudi na vodilnih mestih z vsemi, torej polnimi pooblastili. Gospodarska kriza, padanje naklade, tehnološko prestrukturiranje, vladne namere po dodatni obdavčitvi tiska, neurejeno medijsko okolje in zastarela zakonodaja zahtevajo stabilno poslovno in profesionalno okolje vsakega verodostojnega in uspešnega medija. Položaj, v katerem je danes Delo, pa kaže ravno obraten odziv lastnika na zaostrene razmere.

IO Aktiva zato težko razume takšne poteze (začasne) uprave, saj je bil za vršilca dolžnosti postavljen urednik Slovenskih novic brez kakršnega koli posveta z uredništvom ali aktivom Dela, kar je temelj medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Prav tako nas preseneča, da uprava človeka za zgolj začasno vodenje ni uspela najti znotraj Delovega uredništva, ki šteje 170 novinarjev. Ob tem tudi protestiramo, ker  uprava z imenovanjem “začasnega ” odgovornega urednika iz Slovenskih novic,  izraža tudi nezaupanje do novinarjev Dela.  Hkrati pa se sprašujemo tudi, kako bo lahko dva tako velika in pomembna časopisa vodila le ena oseba. Takšna imenovanja sejejo dvom v iskrenost namenov uprave in lastnikov, da želijo konsolidirati časopisno družbo.

Še enkrat opozarjamo, da razmere ne dopuščajo takšnih potez, ki povzročajo nestabilnost znotraj uredništva. Na Delu, ki je bilo v preteklosti že žrtev neodgovornih potez lastnikov, smo novinarji na nova neprijetna soočenja pripravljeni.