Kavarniška debata: Članstvo v Evropski uniji da, svoboda medijev ne

Obvestilo

Kavarniška debata: Članstvo v Evropski uniji da, svoboda medijev ne

Društvo novinarjev Slovenije in Mirovni inštitut vas vabita na že četrto kavarniško debato, ki se bo odvila 15. februarja ob 19. uri v Kavarni Union.

Ker bomo tokrat debatirali o svobodi medijev na Hrvaškem in v Sloveniji, se nam bodo pridružili domači novinarji in medijski ustvarjalci s sosednje Hrvaške.

Kazalci svobode medijev že nekaj let sporočajo alarmantno nazadovanje v številnih evropskih državah, vključno s tistimi, za katere bi predpostavljali, da njihovo članstvo v Evropski uniji samo po sebi izkazuje doseganje visokih demokratičnih standardov na področju javnega komuniciranja.

Najnovejši indeks svobode medijev, ki ga  je pred dnevi objavila organizacija Reporterji brez meja, to sliko utrjuje.

Zakaj nedemokratičnost medijskih sistemov postaja tako nazorna, hkrati pa upor drsenju v regresijo tako neartikuliran? Se novinarji upirajo? Se upirajo državljani? Je Evropska unija zaveznik upornikov ali nedemokratičnih državnih in korporativnih akterjev?

Vabimo vas, da sodelujete v pogovoru, v katerem bomo ospredje premisleka o teh temah  vzeli situacijo s svobodo in pluralizmom medijev v Sloveniji in na Hrvaškem, ter skozi primerjavo poskušali prispevati k razumevanju položaja in perspektive kritičnih in svobodnih medijev, ter možnosti za temeljite reforme medijskih sistemov v obeh državah.

_____________________________________

Prispevajte svoja mnenja in komentarje na temo, vprašanja za goste ali pa predloge in pobude za prihodnje dogodke DNS. Napišite komentar ali sodelujte v debati na Facebooku ali Twitterju (NovinarSI).