Dnevnik: Skoraj vsi vršilci dolžnosti urednika odstopajo

Novice

Dnevnik: Skoraj vsi vršilci dolžnosti urednika odstopajo

Skoraj vsi vršilci dolžnosti urednika časopisa Dnevnik so podpisali izjavo, s katero so vršilcu dolžnosti odgovornega urednika sporočili, da odstopajo. Tako so se odločili po več kot letu in pol opravljanja funkcije pod vodstvom vršilca dolžnosti odgovornega urednika Zlatka Šetinca.

Uredniki so v izjavi zapisali, da je podaljševanje mandatov iz meseca v mesec zmanjšalo zaupanje novinarskega kolektiva v uredniški kolegij. Ker so obenem pogoji za delo na Dnevniku vse slabši, “ne moremo več odgovorno opravljati svojega dela, zato sporočamo, da z 31. januarjem odstopamo s funkcij vršilcev dolžnosti urednikov”, so zapisali. V skladu s pogodbami so pripravljeni svoje uredniško delo opravljati še največ mesec dni po odstopu. Zlatko Šetinc bo vršilec dolžnosti odgovornega urednika do poteka razpisa za novega odgovornega urednika, ki se izteče proti koncu februarja.

Z odstopi je bil seznanjen tudi predsednik uprave Dnevnika Bojan Petan. Ta je na sestanku s predstavniki Aktiva in Sindikata novinarjev Dnevnika povedal, da si bo prizadeval za to, da bi novega odgovornega urednika s polnim mandatom poiskal do sredine februarja. Družba Dnevnik je za to mesto objavila že več razpisov, vendar se nanje kandidati niso prijavili, če so se prijavili, pa niso bili izbrani. Tudi z enim od kandidatov, ki je lani celo dobil večinsko podporo novinarjev, do sodelovanja ni prišlo. Petan je Aktiv in Sindikat pozval, naj sodelujeta pri iskanju kandidata, ki bi ga podprli tako novinarji kot uprava. Oboji so se strinjali, da bo moral biti kandidat sposoben načrtovati prihodnost časopisa v zaostrenih gospodarskih okoliščinah in ob izzivih, ki jih pred tiskane medije postavljajo nove medijske tehnologije.

Na Dnevniku je danes potekala tudi združena skupščina Aktiva in Sindikata novinarjev Dnevnika, kjer so sprejeli poziv upravi, naj zagotovi dnevno operativnost uprave ali njenih pooblaščencev z realnimi možnostmi za reševanje odprtih vprašanj; takojšnje imenovanje odgovornega urednika (in uredništva Dnevnika) s polnim mandatom; vzpostavitev sistema, ki bo zagotavljal honorarnim sodelavcem Dnevnika redno prejemanje ustreznih mesečnih plačil; ureditev izplačevanja stimulacij in nadomestil za opravljanje zahtevnejšega dela ter čimprejšnji sprejem pravilnikov o nagrajevanju ter napredovanju; takšno organizacijo dela, ki bo spodbujala in stimulirala doseganje odličnih rezultatov; prenehanje sprejemanja odločitev, ki najedajo ekonomsko substanco družbe.

Aktiv in Sindikat že dve leti opozarjata na nesprejemljivost začasnega vodenja uredništva. Lani poleti so organizirali tudi ulični protest. Zaradi negotovosti oziroma nedorečenosti položaja odgovornega urednika in urednikov redakcij se časopis sooča s krizo vodenja. Poleg tega v Aktivu in Sindikatu opozarjajo, da v družbi niso bili sprejeti nekateri ključni pravilniki, ki bi omogočali učinkovito in pregledno razporejanje stroškov dela, novinarji pa si želijo tudi, da bi uprava bolj skrbno ravnala s premoženjem družbe. Zaskrbljeni so denimo nad potezo, s katero je Dnevnik nedavno dokupil štiri odstotke delnic podjetja Delo prodaja,
kar je po dostopnih izračunih hišo stalo okrog 400.000 evrov. Ta vsota je skoraj enaka polovici dobička Dnevnika v letu 2010. Predsednik uprave je novinarjem povedal, da gre za odločitev, ki je bila sprejeta že pred letom dni, izvršena pa je bila z zamikom.

IO Aktiva novinarjev Dnevnika

IO Sindikata novinarjev Dnevnika