Lastnik Dela ima težave z razumevanjem vloge medijev

Stališče

Lastnik Dela ima težave z razumevanjem vloge medijev

Upravni odbor DNS

Društvo novinarjev Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremlja spremembe v medijski hiši Delo, kjer so danes na mesto vršilca dolžnosti odgovornega urednika imenovali Gregorja Knafelca, dolgoletnega svetovalca Delovih lastnikov (družba FMR) za odnose z mediji. Gre za podjetnika oziroma piarovca, ki nima nobenih novinarskih in uredniških izkušenj, celo več, na mesto prvega človeka prihaja v uredništvo nekdo iz “nasprotne strani”, ki je doslej v medijih ščitil izključno interese svojih strank. Po naši oceni gre nerazumno, neodgovorno, poslovno in napačno odločitev, ki kaže, da ima nov lastnik Dela velike težave s temeljnim razumevanjem vloge medijev v demokratični družbi.

Odločitev lastnikov razumemo tudi kot poskus vpliva na uredniško politiko in novinarsko avtonomijo. Prepričani smo, da je neodvisnost medijev pomembnejša od finančnih interesov njihovih lastnikov, nenazadnje lahko takšna lastniška intervencija v uredništvo v pomembni meri vpliva tudi na verodostojnost in zaupanje, ki ga Delo uživa med svojimi bralci.

Razumemo potrebo po prestrukturiranju in reorganizaciji uredništva, a takšne procese bi moral voditi visoko usposobljen novinar oziroma urednik, profesionalec, zavezan novinarski etiki in standardom, ki bi obenem predstavljal tudi požarni zid pred morebitnimi poskusi lastniških posegov v novinarsko vsebino. Z imenovanjem Knafelca, ki izhaja iz upravljalskih struktur družbe FMR oziroma skupine Kolektor, je ta požarni zid porušen.

Vodstvo Dela pozivamo, da ob izrekanju novinarjev o v. d. odgovornega urednika njihovo mnenje upošteva pri nadaljnjih odločitvah.