LuxLeaks ali sodelovanje med novinarji

Novice

LuxLeaks ali sodelovanje med novinarji

Valentina NovakFoto: Matej Povše

V začetku novembra je v javnosti odmevala nova afera, afera LuxLeaks. Margo Smit je bila ena izmed 80 novinark in novinarjev, ki so sodelovali in skupaj zbrali vse potrebne informacije o tej davčni »utaji«.

Podobno kot Vlad Lavrov in Nick Davies je tudi Margo Smith poudarila, da je pri tako veliki akciji sodelovanje med novinarji bistveno. »O tej zgodbi je začel najprej poročati BBC, kar ponavadi pomeni, da gre za veliko zadevo. Vseeno pa tokrat ni bilo tako. Po razkritjih BBC je vse nekako obstalo,« se spominja.

Zgodba je kasneje »udarila« v center ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists): »Brez njihovega načrtovanja in koordinacije ne bi bilo ničesar. Poskrbeli so za to, da smo se lahko obrnili na strokovnjake s področja proučevanja podatkovnih baz, o katerih večina novinarjev ne ve prav veliko. Novinarji smo navadno dobri z besedami, ne toliko s številkami.« Kako pa je zgodba sploh prišla do centra ICIJ? »Zelo mi je žal, vendar tega ne morem razkriti. Način, kako so dokumenti prišli do nas, je žal zaupne narave,« se je na predvanju z nasmehom na obrazu pričakovano »opravičila« Margo Smit.

Festival_sobota_0321[1]

Zgodbo so razkrivali z analizo dokumentov, branjem letnih načrtov in pogovori s strokovnjaki. »Vizualizacija je bila najtežja, o tem smo se veliko pogovarjali. Podatkovna baza mora biti namreč prikazana tako, da je po njej lahko brskati in se ljudje znajdejo. Pri tem ima ogromne zasluge center ICIJ s svojimi sodelavci. Brez ljudi, ki podatkovne baze naredijo berljive, novinarji ne moremo ničesar,« prizanava nizozemska novinarka.

Na vprašanje, ali bi moral Juncker po razkritjih odstopiti, pa odgovarja: »Tega odgovora nimam. To ni naloga novinarjev. Moja naloga je, da razkrijem informacije, ostalo pa je na državljanih.« Slovenskim novinarjem svetuje, da poiščejo podjetja, ki so zanimiva za slovenske bralce. »Preiskujte, berite letna poročila, vprašajte za pomoč in sodelujte med seboj. Pri razkrivanju velikih zgodb o korupciji je težko, ampak se da.«

Festival_sobota_0341_m

Zato tudi Margo Smith vidi prihodnost novinarstva zunaj nacionalnih meja, v medsebojnem sodelovanju. »Občinstvo nas rabi, da jim osmislimo svet. Novinarji pa smo tu zato, da dosežemo nek učinek, da spremenimo stvari. Morda nismo aktivisti, imamo pa moč, da z razkrivanjem informacij pridobimo ljudi, ki stvari želijo spremeniti,« še dodaja.