Medijska bera

Obvestilo

Medijska bera

Nejka GoličFoto: Matej Povše

Ker tišina ni rešitev in ker je v medijskem svetu potrebno vztrajati zaradi odgovornosti do javnosti, je odgovor Radia Študent na vprašanje: “Zakaj še vztrajate?” V slovenskem medijskem prostoru morajo imeti mediji v času, ko je informacij vedno več, denarja pa manj, začrtane jasne cilje – kdaj, kam, kdo, zakaj in kako Naprej/Forward?

Letošnja Medijska bera bo na odru pod zvezdami v ljubljanskem lutkovnem gledališču gostila medijske projekte, ki so v letu, ki je že skoraj za nami, dokazali, da se uspeh in napredek še vedno skrivata za slovenskimi vogali, le iskati ju je treba.

Z mislimi se bomo vrnili na septembrski Eurobasket, ki ga je s skoraj 150 ljudmi medijsko pokrivala RTV Slovenija, spregovorili bomo o donacijski kampanji za ohranitev Radia Študent, ki zaradi turbolenc tega časa nujno potrebuje dodatni finančni vir za delovanje,  tekli bomo s projektom Mali koraki za velik cilj, ki ga pripravlja Pro plus.

Medijski prostor bomo ljudem odprli s projektom Revolt in alternative, ki omogoča avtorjem dobrih idej, da z njimi dosežejo čim širše občinstvo in navežejo stik s somišljeniki, z mrežo radijskih oddaj Apparatus.si, ki živijo na internetu, pa pokazali Sloveniji neodvisno produkcijo, ki je zabavna in poučna hkrati. Uvrstili se bomo tudi na Metino listo – seznam ljudi, idej in projektov, ki jih ustvarjalci vidijo kot motor sprememb v našem času in prostoru.

Seveda pa projekti, ki bodo v četrtek del medijskega festivala, niso edini, ki še nastajajo in vztrajajo. Vsak dan se namreč za študentskimi klopmi, štirimi stenami, v parkih, kavarnah in pisarnah rojevajo nove in nove ideje.

Letošnji “beristi” v medijskem prostoru vztrajajo, ker:

• “mi motivacijo dajejo ljudje v brezizhodnih situacijah in enostavno ne morem mimo tega, da nekateri živijo tako, kot živijo. Ko se zaveš, da imaš možnost spremeniti njihova življenja, to enostavno moraš narediti.” (Jan Golja, Mali koraki za velik cilj)

• “je dobro novinarsko delo še vedno ključno orožje proti neznanju, manipulaciji in zavajanju. Vnaprej priznati poraz v tem primeru ni zgolj individualno strahopetno dejanje, ampak družbena izguba. In seveda – ker smo medijski odvisniki. Enkrat novinar, vedno novinar. Le pol koraka iz poklica je – izdaja.” (Boštjan Videmšek, Andrej Miholič, Revolt in alternative)

• “gre zaradi potencialne moči in vpliva za daleč najbolj vznemirljivo panogo. Na kraj pameti mi ne pade, da bi odkorala stran sedaj, ko je žurnalizem v novi zlati dobi.” (Nataša Briški, Metina lista)

• “je internet priložnost in ne smrt medijev. Zato tudi vztrajam.” (Anže Tomić, Apparatus)

• “televizija lahko vsaj s sliko doseže praktično ves svet.” (Miha Žibrat, Eurobasket na RTV Slovenija)

• “je v medijskem prostoru potrebno vztrajati zaradi odgovornosti do javnosti. Ta se udejanja v poslanstvu informiranja ter odpiranja prostorov kritičnega razmišljanja. Slednje se ne nujno ‘splača’, a vseeno moramo najti načine ohranjanja pozitivne nule.” (Ana Kandare, Radio Študent)