Mladi novinarji v medijih

Novice

Mladi novinarji v medijih

Petra Lesjak Tušek

Pred medvrstniškim nasiljem si ne smemo zatiskati oči, temveč moramo ugotavljati tako vzroke kot posledice nasilja ter iskati možne rešitve za bolj strpen odnos med vrstniki kot v celotni družbi, so ugotavljali osnovnošolci, udeleženci novinarskega krožka na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje, ki se je na Koroškem priključila akciji mednarodni dan otrok v medijih. Društvo novinarjev Slovenije (DNS), Središče ZIPOM – središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, varuh človekovih pravic in Unicef so sodelovali v projektu, katerega namen je bil vključitev otrok v pripravo novinarskih člankov za objavo v slovenskih medijih.

DNS je praktični del izvedlo v sodelovanju z Večerom na Koroškem. Pet udeležencev novinarskega krožka (Dementej Gradišnik, Eva Hanžekovič, Tea Pori, Aleksander Oder in Gašper Topolinjak) je analitično in raziskovalno pristopilo k pripravi kompleksnega članka o nasilju med vrstniki, izhajajoč iz primera nasilja na šoli s pripovedjo učenke, in z zbiranjem podatkov o širših družbenih razsežnostih z vključitvijo več akterjev, pomembnih za celovito obdelavo teme. V prostorih Večerovega dopisništva na Ravnah na Koroškem so spoznavali način priprave članka za objavo, hkrati pa se tam sestali še s sogovornico s Centra za socialno delo, s katero so debatirali o širših vidikih tematike.

Pomembno je, da so učenci v vlogi novinarjev delovali kot skupina, pri čemer so se posvetili vsak svojemu vidiku teme, ki so jo pod mentorstvom novinarke Večera Petre Lesjak Tušek in mentorice novinarskega krožka na šoli Maje Koležnik sestavili in uredili za avtorski članek. Poskrbeli so tudi za fotografijo k članku, ki je bil objavljen v Večeru (v petek, 6. marca).