Na nogometnem turnirju zmagala ekipa migrantskih delavcev

Novice

Na nogometnem turnirju zmagala ekipa migrantskih delavcev

V nedeljo, 6. oktobra 2013, je v telovadnici OŠ Nove Fužine potekal nogometni turnir v organizaciji Slovenske filantropije. Dogodek je potekal v okviru projekta Boj proti trgovini z ljudmi – širjenje informacij je orožje proti izkoriščanju!, ki ga sofinancira Urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje.

Rekreativni nogometaši so se v podporo boju proti trgovini z ljudmi združili v 8 ekip in poskrbeli za napete tekme z nepredvidljivimi izidi. Najbolj razburljiva tekma je potekala med finalistoma – Ekipo 102, ki so jo sestavljali migrantskih delavci ter ekipo Društva novinarjev Slovenije. Ekipa novinarjev je na koncu morala priznati premoč izkušeni Ekipi 102. Tretje mesto je osvojila ekipa Africa United, četrto pa ekipa društva Šent, Slovenskega združenja za duševno zdravje. Na turnirju so sodelovale še ekipa Slovenske filantropije, Somalian Association in Slovenia, Afganistan team ter ekipa Azilnega doma.

Turnir je potekal ob prijetnem druženju in fair play igrah nogometa. V duhu druženja in sodelovanja so se organizatorji odločili, da kar šest ekip nagradijo s praktično nagrado. Ekipe so prejele nogometne žoge z željo, da bi se še naprej družili ob nogometu, širili informacije in se podpirali. Nagrade sta donirala podjetje Intersport Slovenija in Nogometna zveza Slovenije.

Nogomet in druženje je dopolnjevalo informiranje o trgovini z ljudmi, o kršenju delavskih pravic in o organizacijah, na katere se lahko žrtve trgovine z ljudmi obrnejo po pomoč. Eden izmed ciljev dogodka je bil tudi opozoriti na dejstvo, da kršenje delavskih pravic migrantom pomeni kršenje delavskih pravic vseh delavcev. V zadnjem desetletju so se v Sloveniji pojavile številne oblike izkoriščanja delavcev, ki pa so pogosto ostale skrite, velikokrat kot posledica neinformiranosti delavcev samih, ki se niso zavedali svojih pravic niti niso poznali vzvodov, kako izkoriščanje preprečiti. Delavci pogosto niso plačani za opravljeno delo, delajo preko delovnega časa, bivajo v neprimernih nastanitvah, pojavljajo pa se tudi fiktivni posredniki dela. Namen dogodka je bil povečati informiranost delavcev in splošne javnosti o trgovini z ljudmi z namenom, da bi se žrtve trgovine z ljudmi prepoznale, da bi se v prihodnosti preprečilo kršitve ter kaznovalo kršitelje. Slovenska filantropija, ki sodeluje tudi z Info točko za tujce na Zavodu RS za zaposlovanje in z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, širjenje informacij vidi kot močno orožje v boju proti trgovini z ljudmi.