Napadi na javni servis so nesprejemljivi

Stališče

Napadi na javni servis so nesprejemljivi

Foto: Mavric Pivk, Delo

Izjave predsednika vlade, da na javnem servisu novinarji lažejo, jih je preveč in so predobro plačani, v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) razumemo kot grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti. V DNS ocenjujemo, da je taka izjava znak za skrb.

Javni servis je steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere. Osnovna naloga novinarjev in medijev v demokratičnih družbah ni, da so lakaji oblasti, temveč, nasprotno, da jo kritično nadzirajo. Napadi na RTV zaradi kritičnega poročanja o ukrepih vlade so zato popolnoma nesprejemljivi, še zlasti, ko prihajajo od nosilcev izvršilne oblasti.

Napadi na javni servis in medije so značilnosti nedemokratičnih in avtoritarnih režimov. V bojazni pred podobnimi nevarnimi praksami smo zato v DNS o dogajanju obvestili Evropsko zvezo novinarjev in Mednarodni inštitut za tisk.