Napadi na novinarje in medije prešli vsako mejo dobrega okusa

Stališče

Napadi na novinarje in medije prešli vsako mejo dobrega okusa

V DNS ugotavljamo, da so napadi na novinarje in medije z današnjim govorom predsednika vlade na shodu Zbora za republiko prešli vsako mejo dobrega okusa.

Postavljanje medijev v tabor “tovarišijskega kapitala, večinoma tistega, ki manjka v državnih bankah”, in verbalno poniževanje novinarjev, kritičnih do vlade, na “Forum 571, ki pri rušenju naredi veliko posla”, je ne le nedostojno nosilca javne funkcije, ki za svoje delo odgovarja vsem državljanom, ampak skregano z vsako logiko.

Če bi bili v ozadju medijev res stotine milijonov kapitala, velika večina medijskih hiš ne bi zmanjševala stroškov prav na plečih novinarjev, ki jih predsednik vlade vidi kot izpostavo tega istega kapitala. V državah z razvito demokratično tradicijo je pač jasno, da je kritično novinarstvo eden od mehanizmov, ki jih ima družba pri nadzoru oblasti, in da je dolžnost novinarjev razkrivanje dejstev, ki jih nosilci oblasti želijo prikriti. Vse ostalo je demagogija, namenjena sprevračanju pozornosti in iskanju notranjih sovražnikov, pri čemer ne bomo dopustili, da se to počne na hrbtih novinarjev, ki opravljajo svoje delo.