Novinarji morajo na terenu svoje delo opravljati nemoteno

Stališče

Novinarji morajo na terenu svoje delo opravljati nemoteno

Foto: rtvslo.si

V Društvu novinarjev Slovenije z zaskrbljenostjo spremljamo izkušnje novinarskih kolegic RTV Slovenija med poročanjem o protestih v Izoli, ko je med snemanjem izjav udeležencev prišlo do prerivanja.

V društvu smo v preteklosti že večkrat opozorili, da kot družba ne smemo pristati na razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu. Poročanje s terena je najbolj osnovna oblika zbiranja in posredovanja informacij javnosti, ki si zasluži biti obveščena. Zato je nujno, da novinarji na terenu svoje osnovno poslanstvo lahko opravljajo nemoteno, ne da bi jih pri tem kdorkoli nadlegoval ali da bi bili izpostavljeni kakršnemukoli verbalnemu ali celo fizičnemu nadlegovanju, napadom in podobno.

Pregrete razmere, v katerih delamo, so odraz splošne družbene klime in vedno bolj sovražno nastrojenega okolja, ki ga s svojimi verbalnimi napadi in diskreditacijami tlakujejo tudi mnogi, ki bi morali biti za vzor. To je zaskrbljujoče in na tako okolje ne pristajamo.

Zato smo v društvu pripravili tudi navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov, in Protokol za uredništva za podporo novinarjem, ki so tarče spletnega nadlegovanja. Novinarje znova pozivamo, da vse grožnje prijavijo policiji, delodajalce pa, da novinarjem nudijo potrebno podporo.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija ostro obsoja napad na ekipo RTV Slovenija na protestu v Izoli. Napadi na ljudi, ki opravljajo svoje delo, so nesprejemljivi in zavržni.  Pričakujemo, da bosta svoje delo opravila tako tožilstvo kot policija, saj so pogosti verbalni napadi očitno prerasli v fizično nasilje.

Aktiv novinarjev izraža vso podporo novinarki Sandri Boršič in ekipi, ostro obsojamo tudi vse verbalne napade na družbenih omrežjih, ki so sledili napadu. Javnost pozivamo, naj novinarjem omogoča normalno delo, saj smo v službi javnosti.

Izvršni odbor Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija