Novinarji na terenu so ključni vir informacij grozot v Gazi

Stališče

Novinarji na terenu so ključni vir informacij grozot v Gazi

Foto: Getty Images / Canva

V Društvu novinarjev Slovenije se pridružujemo številnim pozivom in opozorilom mednarodnih stanovskih organizacij, da novinarji ne smejo biti tarče v vojnih spopadih. V napadih, ki sledijo napadu palestinskega gibanja Hamas na jug Izraela 7. oktobra, je bilo do 17. januarja 2024 v Gazi in ob izraelsko-libanonski meji ubitih 83 novinarjev (76 Palestincev, štirje Izraelci in trije Libanonci). 16 novinarjev je poškodovanih, trije so pogrešani, 25 je bilo aretiranih. (Vir: CPJ)

Ob tem so enako zastrašujoči podatki, da je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih že več kot 24.000 ljudi, večinoma žensk in otrok, več kot 60.000 je ranjenih, med njimi so številni pohabljeni, tudi ogromno otrok. Te dni je Gazo zapustil vodja dopisništva Al Jazeere, novinar in urednik Wael al-Dahdouh, ki je v izraelskih napadih izgubil ženo, hčer, sina, vnuka ter novinarskega kolega, snemalca Samerja Abu Daqqo, sam je bil ranjen. Al-Dahdouh je kljub temu vzorno nadaljeval s svojim delom in mednarodno javnost obveščal o katastrofalnih razmerah v Gazi.

Novinarji, medijski delavci in njihovi sodelavci v Gazi so ključnega pomena za dotok novic in informacij o nečloveških razmerah, poleg tega pa so pomembne priče vojnih in drugih zločinov ter posledično igrajo ključno vlogo tudi pri zbiranju dokazov, tudi za Mednarodno kazensko sodišče. Novinarji, ki delujejo v vojnih razmerah, zato potrebujejo vso podporo, pomoč in solidarnost.

Pravica do informacije, svobode izražanja in kritike je ena od temeljnih človekovih pravic. Novinarji brez meja ob tem opozarjajo Varnostni svet Združenih narodov na resolucijo št. 2222, sprejeto leta 2015, ki določa, da morajo biti novinarji, medijski delavci in njihovi sodelavci med vojaškimi spopadi zaščiteni, ne samo kot civilisti, ampak ker opravljajo posebno družbeno funkcijo. Resolucija tudi ščiti svobodo vojnih dopisnikov, da pokrivajo dogajanje, ter pravico vseh do novic in informacij med vojno.

Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje tudi pozivom, kot je zadnji Mednarodnega inštituta za tisk, da izraelska vojska takoj preneha z napadi na civiliste in novinarje, in da storilci zločinov odgovarjajo za kršenje Ženevske konvencije ter mednarodnih pogodb o človekovih pravicah.

Ob tem pozivamo nosilce oblasti v Sloveniji, da storijo vse, kar je v njihovi moči za zaščito pravic civilistov in novinarjev, in se odločno zavzamejo za trajno prekinitev ognja.

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije

 

Viri:

https://ipi.media/gaza-ipi-call-to-action/?mc_cid=105db93ee0&mc_eid=706444bf59

https://rsf.org/en/rsf-calls-emergency-un-security-council-meeting-israeli-violations-resolution-2222-protecting

https://cpj.org/2024/01/journalist-casualties-in-the-israel-gaza-conflict/

https://www.article19.org/conflict-in-israel-and-opt/