Novinarska učilnica: Novinarji kot poganjalci ali zaviralci polarizacije

Obvestilo

Novinarska učilnica: Novinarji kot poganjalci ali zaviralci polarizacije

Foto: Yukup Ipek, Pixabay

Polarizacija predstavlja veliko grožnjo skupnosti in demokraciji. Polarizacija se deloma poglablja načrtno, ker je to v interesu tistih, ki iz strahov in družbene razklanosti kujejo dobičke. Deloma pa gre za nezaveden proces, v katerem tudi mediji in novinarji ojačujejo negativna sporočila, izpostavljajo tisto, kar razdvaja, poenostavljajo kompleksno, delijo na za in proti. Na delavnici bo izkušen danski novinar Kurt Strand, ki je tudi sodelavec projekta Poslušaj glasneje, predstavil vlogo medijev in novinarstva pri poganjanju polarizacije. Ponudil pa bo tudi orodja in predstavil dobre medijske prakse, s katerimi lahko novinarji in novinarke prispevamo h konstruktivnemu dialogu v družbi.

Dobimo se v torek, 29. novembra 2022, ob 9. uri v prostorih Društva novinarjev Slovenije, Vošnjakova 8, Ljubljana.

»Novinarji so potrebni kot moderatorji javnega pogovora. Tako lahko prispevajo k družbeni povezanosti in pomagajo krepiti demokracijo. Konstruktiven dialog je temeljni pogoj demokracije.«

– Peter Lindner, raziskovalec in nekdanji urednik pri Süddeutsche Zeitung

Program delavnice:

9.00 Uvod in predstavitev

9.30 Pregled poglabljanja polarizacije in naraščanja konfliktov v različnih evropskih državah. In zakaj javnost ne mara večine političnih razprav.

10.15 Odmor

10.30 Novi formati in praktična orodja za novinarje z večjim poudarkom na poslušanju, dialogu in možnih rešitvah. Primeri iz priročnika Poslušaj glasneje, ki  ponuja orodja za zmanjševanje polarizacije.

11.45 Odmor za kosilo

12.30 Praktično delo v manjših skupinah. Razvoj novih konceptov za debato, ustvarjanje novih orodij in priprava na kratko predstavitev.

13.15 Predstavitve po skupinah

13.45 Povzetek

14.00 Konec dneva

2016-12-00-kurt-strand-mennesker-og-medier-halv-figur

Kurt Strand, rojen leta 1955 v Kopenhagnu, je izkušen danski novinar, ki že več kot 35 let vodi in producira radijske in televizijske oddaje. Dnevno dogajanje in politiko je od 1985 do 2010 v različnih formatih spremljal pri DR, Danish Broadcasting Corporation. Od 2010 dela kot samostojni novinar in vodi oddaje o medijski kritiki, kot sta »Presselogen« (Novinarska loža) na TV2 News in »Mennesker og medier« (Ljudje in mediji) na DR-P1. Že več kot 30 let izvaja delavnice veščin intervjuvanja, pripovedovanja zgodb in debatiranja. Zadnji dve leti je sodelavec na Konstruktivnem inštitutu Univerze v Aarhusu, kjer raziskuje in razvija nove formate in orodja za izboljšanje javne razprave.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Potekala bo v živo v angleškem jeziku brez prevoda. Število mest je omejeno.

Obvezna je prijava na spodnjem prijavnem obrazcu. Prijave zbiramo do ponedeljka, 28. novembra 2022

Delavnica je del projekta Zaščita nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji, pri katerem sodelujejo Mirovni inštitut, Društvo novinarjev Slovenije in Pod črto. S projektom naslavljamo grožnje in izzive za uresničevanje nadzorne vloge civilne družbe in novinarjev v Sloveniji in razvijamo orodja in mehanizme za krepitev naših zmožnosti za učinkovite odzive na grožnje ter za pridobivanje javne podpore. V Društvu novinarjev Slovenije v okviru projekta od leta 2019 sistematično spremljamo napade na novinarje. Objavili smo poročilo o spremljanju napadov, navodila za pravni in komunikacijski odziv nanje in nacionalno platformo za prijavo napadov. V tretji fazi projekta je naš cilj zagotoviti usposabljanje za novinarje in razviti smernice o tem, kako prepoznati, se izogniti ali preprečiti nevarne situacije med delom na terenu. Projekt podpira Mreža evropskih fondacij v okviru programa Civitates.