Novinarska učilnica: Vrednost spletnega novinarstva

Obvestilo

Novinarska učilnica: Vrednost spletnega novinarstva

Foto: fancycrave1, Pixabay

Novinarje pomurske regije vabimo na regijsko izobraževanje za novinarje in urednike o uspešnem prehodu tradicionalnih medijev iz tiskanega v spletno okolje kot tudi o vrednotenju spletnih vsebin, tako v smislu priprave in kakovosti kot tudi njihove monetizacije.

četrtek, 6. aprila 2023, ob 17.00

Čeprav bi nepoučeni bralec lahko menil, da je spletno novinarstvo le prenos vsebin, ki so bile pripravljene za tiskane ali radiodifuzne medije, na splet, to nikakor ne drži. Spletno novinarstvo deluje na platformi, ki ima svoje zakonitosti, od tega, da se dogaja v realnem času, omogoča uporabo multimedije, do interaktivnosti in nelinearnega dostopa do vsebin. S tem so povezani številni izzivi, ki jih otežuje dejstvo, da tradicionalni mediji hkrati objavljajo vsebine na več platformah. Dodatno situacijo zapletajo še družbena omrežja, s katerimi tradicionalni in spletni mediji tekmujejo za pozornost.

Uredniki in novinarji se tako dnevno sprašujejo, katere vsebine najprej objaviti v tiskanem oziroma spletnem mediju, kako vsebine za splet prilagoditi, da se bodo brale online, kaj deluje in kaj ne. S tem so povezana tudi nova znanja tako pri novinarskem delu, spletni analitiki kot pri trženju naročnin in oglasnega prostora. Digitalni prehod je izziv za velike, še toliko bolj pa za regionalne in lokalne medije, tudi spletne portale, ki delujejo le online, saj vsi delijo težave z monetizacijo spletnih vsebin. Čeprav se odgovorno novinarstvo izogiba vsebinam in naslovom, ki so le “lovilci klikov”, pa se kakovostne vsebine ne pišejo same in nikakor ne zastonj.

Odgovore na izzive spletnega novinarstva bo na podlagi svojih izkušenj z novinarji in uredniki delil Daniel Fazlić, odgovorni urednik za digital pri Bloomberg Adrii.

daniel-fazlic

Začel delati kot novinar, ko se je vrnil z izmenjave v Turčiji. Ker je delal tako na televiziji kot digitalu, je kmalu ugotovil, da sta prihodnost poklica in njegova energija najbolje izkoriščeni v novih digitalnih platformah. Preden se je pridružil Bloomberg Adrii, je nabiral izkušnje v več slovenskih in mednarodnih podjetjih ter medijih. Pri številnih je bil del ekipe, kjer so uvedli mešanico orodij digitalnih in družbenih medijev, ki so omogočila natančno in pravočasno razumevanje bralcev.

Izobraževanje organizirata Društvo novinarjev Slovenije in Prekmurski aktiv, temo izobraževanja smo izbrali v sodelovanju z novinarji iz regije. Potekalo bo v živo, zaključili ga bomo do 19. ure. Udeležba je brezplačna, prosimo pa, da se nanj prijavite na spodnjem prijavnem obrazcu. Udeležencem iz bolj oddaljenih krajev lahko povrnemo potne stroške. Za več informacij nam pišite na pisarna@novinar.com.

Izobraževanje izvajamo v okviru projekta Sindikati za pravično okrevanje, ki ga vodita Evropska konfederacija sindikatov in Evropska zveza novinarjev. Financira ga Evropska komisija v sklopu sklada za okrevanje po epidemiji covida-19.

Vabljeni!

sl-financira-evropska-unija_pos