Odziv organov STA na zavrnitev plačila za opravljanje javne službe

Stališče

Odziv organov STA na zavrnitev plačila za opravljanje javne službe

V času, ko politika in civilna družba opozarjata, da je treba za nadaljnji razvoj Slovenije preseči razcepljenost slovenske družbe, normalizirati razmere v njej in vzpostaviti kulturo dialoga in sodelovanja, je za zaposlene na STA prišla nova ura resnice. Kot je edino mogoče razumeti iz sporočila za javnosti Ukoma, se nadaljuje poskus razgradnje in uničenja naše medijske hiše, zaposlene pa postavlja v položaj, ko se znova sprašujejo o svojem socialnem položaju.

Zaposleni na STA delamo z vso zavzetostjo, v času epidemije velikokrat tudi preko svojih meja, čeprav s strani ustanovitelja nikoli ni bilo razumevanja in drži, da že leta opozarjamo na naše slabe plače. Vendar tudi Ukom ponavlja laži, ki so jih pretekli teden v javnost že lansirali nekateri strankarski »mediji« in smo jih organi zaposlenih na STA že demantirali. Znova poudarjamo, da gre pri tem zgolj za poskus razdora med zaposlenimi. Ne drži namreč, da bi se med nami večina zaposlenih uprla, še več, ne poznamo niti takšnih posameznikov.

Organi zaposlenih razen anonimnega zapisa iz za to posebej ustvarjenega elektronskega naslova, za katerega resno dvomimo, da ga je sploh spisal kdorkoli od zaposlenih, doslej nismo zaznali kakšnega resnega nezadovoljstva, pač pa predvsem zaskrbljenost nad dejstvom, da se moramo v času največje zdravstvene in socialne krize ukvarjati še s svojo eksistenco. Pri tem bi radi poudarili, da nismo pristaši različnih anonimk, ki zagotovo ne bodo pomagale rešiti trenutnih resnih razmer.

Obenem bi moralo celotno družbo skrbeti, ko trenutni predstavniki ustanovitelja kljub večkrat izraženim opozorilom s strani domače in tuje medijske in politične javnosti o ogrožanju medijske svobode odkrito napovedujejo kršitev zakonov, ki jih je z veliko večino izglasoval državni zbor. Ta je v PKP7 določil, da je treba poskrbeti za zakonsko določeno financiranje javne službe, ki jo izvaja STA, hkrati pa kljub še vedno nesklenjeni tržni pogodbi brezsramno in brezplačno uporablja naš servis, deli tvite naših vesti, ki so jim po godu, ter blati naš ugled z neupravičenimi komentarji ob objavah tvitov vesti STA, ki niso po njihovi volji.

Še več, skupina posameznikov, iz katere je že na prvi pogled jasno, kateri politični stranki pripadajo, napoveduje celo ustanovitev nekakšne »nacionalne tiskovne agencije«, ki bo bolj slovenska in bolj objektivna od STA. Ob tem spominjamo, da je ta zrasla pred 30 leti skupaj s samostojno Slovenijo in je vse doslej ter še vedno opravlja delo enega najbolj objektivnih slovenskih medijev.

Predstavniki zaposlenih na STA zato zavračamo blatenje našega dela brez razloga in z enim samim ciljem, da bi poročali izključno po želji trenutne oblasti. Naj spomnimo, da aktualna vlada ni naš lastnik, pač pa je naš ustanovitelj Republika Slovenija, zato ne moremo pristajati na kakršnekoli diktate o tem, kako in o čem poročati. Še naprej bomo objektivno poročali o vsem, kar je v interesu domače in tuje javnosti.

Predstavnike koalicijskih strank zato sprašujemo, ali bodo dovolili nadaljnjo razgradnjo slovenskega medijskega prostora, ali pa nameravajo, vsaj tisti, ki so to počeli doslej, zagotoviti, da se financiranje STA ne ustavi in se spoštuje večinsko voljo poslancev državnega zbora. Enako sprašujemo tudi predsednika republike in predsednika državnega zbora, ki bi morala biti prva varuha mlade, vendar očitno še vedno ne dovolj stabilne demokracije v Sloveniji.

V Ljubljani, 25. februarja 2021

Zastopstvo Uredništva STA
Svet delavcev STA
Sindikat novinarjev STA