Biti novinarka

Obvestilo

Biti novinarka

Foto: Nika Hölcl Praper

V Društvu novinarjev Slovenije smo se ob mednarodnem dnevu žensk vprašali, kakšen je položaj novinark v naši družbi. Novinarji vseh spolov v zadnjem obdobju delajo v čedalje bolj sovražnem okolju, tuje raziskave pa kažejo, da so novinarke še v veliko večji meri izpostavljene spletnemu nadlegovanju, da ima to mnogokrat spolno konotacijo in da so posledice takšnega nadlegovanja za ženske bolj travmatične. Podobne so tudi ugotovitve dvoletnega spremljanja napadov na novinarje v Sloveniji, ki jih ponazarja izpoved ene od televizijskih voditeljic:

Najhuje je, da zmerjajo moške novinarje drugače, manj osebno – ponižujoče – žaljivo kot ženske. Pri ženskah pa res izgubijo vsako najmanjšo mero dostojnosti. Najpogostejši izrazi (po spominu) so – odslužena – prestitutka – piškotarka – plačanka… ipd. To je moreče, depresivno, ubijajoče.

Če je spletno nasilje javno, pa so druge oblike spolnega nasilja, ki se dogaja na delovnem mestu znotraj medijev, kot tudi v stiku z ljudmi, o katerih poročajo, skrite in o njih novinarke govorijo še manj pogosto. Kako se na nasilje odzivajo? Kako nanje vpliva? Zakaj pogosto molčijo? Odkriti želimo vse, kar prekriva in prikriva ta problem, ter se pogovoriti o položaju novinark in nasilju, ki so mu izpostavljene.

V pogovoru, ki bo v ponedeljek, 8. marca 2021, ob 19. uri na spletni platformi Zoom, bodo sodelovale:

Spela Stare

Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije, ki bo uvodoma predstavila ugotovitve poročila o spremljanju napadov na novinarje.

maja-f

Maja Sever, novinarka in predsednica Sindikata novinarjev Hrvaške, ki bo govorila o izkušnjah s prijavami spolnega nadlegovanja na hrvaški radioteleviziji.

Martina Tita Mayer

Martina Tita Mayer, novinarka Radia Slovenija, ki bo usmerjala pogovor.

Tanja-Starič1

Tanja Starič, novinarka in voditeljica oddaje Odmevi na Televiziji Slovenija

Suzana Perman

Suzana Perman, novinarka in urednica na POP TV in Kanalu A

petra_lesjak

Petra Lesjak Tušek, novinarka in urednica Večera, predsednica Društva novinarjev Slovenije

Za pridobitev dostopa do spletnega dogodka izpolnite prijavni obrazec na dnu strani. Na e-naslov, ki ga boste navedli v prijavnici, vam bomo na dan dogodka poslali sporočilo s povezavo in navodili za udeležbo.

mju135[1]

Dogodek izvajamo v sklopu sofinanciranja vloge PODPRI: razvoj inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za NVO, s katero bomo konzorcijski partnerji v času trajanja (1. 11. 2019–31. 1. 2022) naslovili problematiko nižanja demokratičnih standardov v Sloveniji in krčenja prostora za delovanje civilno družbenih organizacij na področju človekovih pravic, enakosti in svobode medijev z razvojem inovativnih modelov podporništva in komuniciranja za nevladne organizacije. Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.