Večerovi novinarji za strateškega in razvojno naravnanega lastnika

Stališče

Večerovi novinarji za strateškega in razvojno naravnanega lastnika

Večerov aktiv Društva novinarjev Slovenije in zastopstvo uredništva časnika Večer v zvezi s prodajo Večera podajata izjavo za javnost, ki jo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Za strateškega in razvojno naravnanega lastnika

Večerovi novinarji pozorno in zainteresirano spremljamo postopek prodaje Večera in izbiro kupca za enega treh največjih splošnoinformativnih dnevnih časopisov v Sloveniji. Zaposleni pri Večeru si želimo pozitivnih sprememb in strateškega lastnika, ki bo omogočil razvoj podjetja in prilagajanje novim medijskim realnostim, predvsem pa bo spoštoval tudi poslanstvo Večera kot enega od osrednjih slovenskih medijev in edinega splošnoinformativnega dnevnika, ki ne izhaja v Ljubljani.

Ne moremo pristati na špekulativne poskuse prevzema Večera in nasprotovali bomo vsakemu kupcu, ki ne bo izkazal nujno potrebne kapitalske ustreznosti in razvojne vizije za našo medijsko hišo. Ne moremo si namreč privoščiti, da bi vnovič postali tarča politično-tajkunske, finančno-špekulativne ali podobne zgodbe, ki je lahko usodna za prihodnost Večera. Tako kot nismo dovolili, da bi bil kupec Večera računalniško mikropodjetje 3Lan, preko katerega je hotel z družbo upravljati propadli medijski tajkun Matej Raščan, odgovoren za pogrom uspešnega revialnega podjetja Delo Revije, ne bomo dovolili, da se za lastništvo Večera spet poteguje nekdo, ki ne bo razumel narave in poslanstva medija. Zato pričakujemo, da zainteresirani kupec ob razvojni viziji predstavi tudi finančno konstrukcijo in vire financiranja za nakup Večera in načrte z njim. Če bi novi lastnik želel naše sodelovanje pri načrtovanju razvoja, smo z veseljem pripravljeni predstaviti svoje predloge.

Veseli bomo tistega lastnika, ki bo razumel družbeno odgovornost medija, zavezanost časnika javnosti, torej našim bralcem, in demokratično vlogo medija v sodobni družbi.

UO Večerovega aktiva DNS – zanj Aleš Kocjan in UO zastopstva uredništva časnika Večer – zanj Elizabeta Planinšič