Sodna likvidacija beloruskega društva novinarjev čistka brez primere

Stališče

Sodna likvidacija beloruskega društva novinarjev čistka brez primere

Belorusko vrhovno sodišče je danes likvidiralo Belorusko društvo novinarjev, ki je v Belorusiji edino delovalo kot neodvisna organizacija novinarjev in medijskih delavcev ter velja za enega izmed najpomembnejših členov pri boju za svobodo izražanja. Ob tem se Društvo novinarjev Slovenije pridružuje obsodbam Evropske zveze novinarjev in Mednarodne zveze novinarjev, ki dejanje opisujeta kot pravno parodijo.

Belorusko društvo novinarjev se skupaj z več kot 1300 člani že več kot 25 let bori za promocijo svobode izražanja in neodvisnega novinarstva.

»Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je, potem ko je organiziral neveljavne volitve, da bi ohranil oblast, dokončno likvidiral vse sektorje beloruske civilne družbe,« je dejal predsednik EFJ Mogens Blicher Bjerregård. »To je čistka brez primere, ki bi morala mobilizirati medvladne organizacije. Evropsko unijo, Svet Evrope, OVSE in Združene narode pozivamo k odločnemu odzivu. Likvidatorje in sile zatiranja je treba strogo kaznovati,« še dodaja Mogens Blicher Bjerregård. K pozivom se pridružuje tudi Društvo novinarjev Slovenije.