Za svobodo govora pomembna odločitev ESČP

Stališče

Za svobodo govora pomembna odločitev ESČP

Foto: Uroš Hočevar, Delo

Današnja za Slovenijo precedenčna odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je pritrdilo argumentom Mladine, da so slovenska sodišča vključno z Ustavnim sodiščem prekomerno posegla v svobodo govora novinarja Jureta Aleksiča, Društvo novinarjev Slovenije ne preseneča. V luči sprejetih sodb ESČP je potrebno objavo presojati glede na njen namen in okoliščine. Ugotovljena objektivna žaljivost sama po sebi še ni zadosten razlog za pregon novinarja. Iz sodne prakse ESČP je namreč jasno razvidno, da je vedno treba skrbno pretehtati vse okoliščine domnevno spornega ravnanja novinarja.
ESČP navaja visoko zaščito družbeno kritičnih komentarjev v družbeno aktualnih komentarjih in umetnosti, četudi dejansko pride do kršitve pravic posameznikov.

ESČP je z današnjo odločitvijo neposredno naslovilo slovenska sodišča, ki so zaščitila poslanca, ki se je norčeval iz istospolne skupnosti na račun svobode govora novinarja, ki je takšno obnašanje kritiziral.

Čeprav se strinjamo, da morajo mediji posege v zasebnost skrbno pretehtati, menimo, da to ni bil edini nesorazmeren poseg slovenskih sodišč v svobodo govora. Upamo, da bo današnja odločitev ESČP vplivala na sodno prakso, v smeri odpiranja polja izražanja kritičnih mnenj in stališč.