Solidarnost z afganistanskimi kolegi

Stališče

Solidarnost z afganistanskimi kolegi

Foto: Jure Eržen, Delo

V Društvu novinarjev Slovenije se pridružujemo pozivu Mednarodne zveze novinarjev (IFJ), da vodstvo Talibov, ki je prevzelo oblast v Afganistanu, ne poslabša pogojev za neodvisno delo novinarjev in novinark ter drži besedo o tem, da ne bo napadalo medijskih delavcev. Mednarodna zveza novinarjev dodaja, da je bila v zadnjih dvajsetih letih svoboda izražanja in novinarstva ena izmed ključnih razvojnih pridobitev, ob tem pa opozarja, da je kljub temu v Afganistanu umrlo več sto afganistanskih in tujih novinarjev samo zaradi njihovega dela. Po indeksu svobode medijev organizacije Novinarji brez meja (RSF) je Afganistan na 122. mestu.

V društvu se prav tako pridružujemo podpori in izražamo solidarnost z vsemi novinarji, novinarkami in drugimi medijskimi delavci, ki so v Afganistanu ujeti in v neposredni nevarnosti zaradi možnosti talibskih povračilnih ukrepov. Slovensko vlado pozivamo, da afganistanskim novinarkam in novinarjem v primeru prošnje zagotovi mednarodno zaščito ter prevzame tudi aktivno vlogo pri zagotavljanju in ohranitvi vsaj določene ravni medijske svobode v Afganistanu.

Novinarji in novinarke lahko afganistanske kolege podprete tudi z donacijo v sklad za varnost Mednarodne zveze novinarjev.

Več informacij: IFJ