Čestitamo ČUVAJEM 2018!

Novice

Čestitamo ČUVAJEM 2018!

Foto: Tit Košir

Nocoj smo v ljubljanski Moderni galeriji s pomočjo Radia Ga – Ga podelili nagrade Čuvaj/Watchdog za izstopajoče novinarske in fotoreporterske dosežke iztekajočega se leta.

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva prejme:

  • Slavko Bobovnik, Televizija Slovenija

Nagrade za izjemne novinarske dosežke v letu 2018 prejmejo:

  • Blaž Petkovič, Večer
  • ekipa oddaje Globus, Televizija Slovenija
  • Primož Cirman in Vesna Vuković, Siol.net
  • Alenka Marovt, Miha Plementaš in Špela Bezjak, projekt Dejstva, POP TV

Nagrade za izjemne dosežke v novinarski fotografiji prejmejo:

  • za posamično fotografijo Andrej Petelinšek, Večer
  • za reportažo Voranc Vogel, Delo
  • za multimedijsko zgodbo ekipa projekta Naši heroji, Jure Mazgič, Jan Lukanović Gal Ancelj in Matija Lepoša, Plac

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, prejmeta:

  • Lea Udovč, Slovenska tiskovna agencija
  • Matej Zwitter, Radio Študent

Pohvala

Pohvalo porote za izjemen novinarski dosežek 2018 prejme Maja Derčar in Uredništvo notranjepolitičnega in gospodarskega programa Radia Slovenija za projekt Preverjamo dejstva.

SLAVKO BOBOVNIK, Televizija Slovenija

V slovenskem medijskem prostoru je s svojim delom novinarja, televizijskega voditelja in televizijske osebnosti pustil več kot štiri desetletja dolg neizbrisen in globok pečat. Novinarsko kariero je začel  kot dopisnik Televizije Slovenija s Koroške. Osvetljeval je težave Korošcev, opozarjal na njihovo odrezanost od središča, pa tudi na njihovo klenost, pokončnost in odločnost. Nikoli se ni ustavil pred razdaljo, nedostopnostjo, težavami, če je šlo za dogodek, o katerem je treba poročati. Ob nekaterih ključnih dogodkih razpada Jugoslavije je za TV Slovenija poročal s Kosova in Hrvaške. Ustvaril je tudi več dokumentarnih oddaj in med drugim odmevno serijo prispevkov za Tednik za naslovom Bobu bob.  V svoji karieri je prepoznavno vodil več kot 3000 osrednjih informativnih oddaj TV Slovenija – Dnevnik in Odmevi. Bil je voditelj in soavtor številnih predvolilnih soočenj, referendumskih oddaj, intervjujev, humanitarnih oddaj, letnih pregledov in drugih posebnih oddaj. Vsa leta je nepopustljivo sledil razvoju televizije in vnašal sodobne in inovativne prijeme v  televizijsko ustvarjanje. Kot novinar, voditelj in  televizijski ustvarjalec je vztrajno iskal nove možnosti nagovarjanja gledalcev, spodbujanja demokratičnega dialoga v državi in krepitve vloge odločnih in neodvisnih novinarjev.

BLAŽ PETKOVIČ, Večer

Katero razkritje je odmevalo, sprožilo politično in širše družbeno relevantna vprašanja, imelo močne odmeve in konkretne posledice? Razkritje kredita, ki ga je Slovenski demokratski stranki podelila prijedorska podjetnica, javno povsem neznana pravnica Dijana Đuđić, povezana z znamenitim slovenskim »doktorjem davčnih utaj«, in madžarska dokapitalizacija medijskega sistema, ki ga je vzpostavila največja opozicijska stranka.  Obe zgodbi je razvijal natančno, novinarsko dosledno, hladnokrvno, strogo profesionalno, brez nepotrebnega dramatiziranja in senzacionalizma, objavljal je nadaljevanja in vztrajal pri odgovorih pristojnih. Zgodbi sta se močno zavrteli tudi v ostalih slovenskih medijih in tam zavili tudi v nove relevantne smeri. Novinarstvo je tako opravilo svojo temeljno nalogo nadzora in opozarjanja na nepravilnosti, obe zgodbi sta izpostavili tudi potrebo po spremembah zakonodaje.

GLOBUS, Televizija Slovenija

Med izstopajočimi temami in gosti v zadnji sezoni je bil ekskluzivni pogovor z vodjo evropske diplomacije Federico Mogherini. Obravnavali so razmere v Savdski Arabiji po čistkah v najvišjih političnih strukturah države, vojne spopade na pragu Evrope v Siriji in Libiji ter razmere v državah podsaharske Afrike, od koder vodijo najpogostejše migrantske poti v Evropo. Izčrpne reportaže in analize so posvetili vzponu populističnih strank v Evropi in merjenju moči med rivalskimi strujami v  Iranu, podrobno pa so osvetlili tudi razmere v Južni Ameriki ter posledice predsedovanja Donalda Trumpa. Posebej odmevni sta bili oddaji, ki ju je urednica v celoti namenila terenskemu raziskovalnemu delu dopisnikov RTV Slovenija v tujini. Oddaja Televizije Slovenija, ki je leta 2017 praznovala 10. obletnico, je s terenskimi reportažami, poglobljenimi analizami in ekskluzivnimi gosti ustvarila dragoceno platformo za javno razpravo o razmerah v svetu, globalni politiki, mednarodnih odnosih in strategijah slovenske zunanje politike.

PRIMOŽ CIRMAN in VESNA VUKOVIĆ, Siol.net

Gre za novinarja stare šole, ki sta domala vso kariero, v kateri sta se večinoma ukvarjala s pokrivanjem gospodarstva in (z njim povezane) politike, preživela v tisku. Od leta 2016 delata za Siol.net in dokazujeta, da tudi v digitalnem svetu obstaja prostor za resne, kvalitetne in preiskovalne novinarske vsebine. Pregled njunih novinarskih prispevkov v zadnjem letu dni se bere kot kronologija slovenske tranzicije ali kot leksikon, kdo je kdo v tem procesu. Gospodarske in politične mreže, vplivni posamezniki, netransparentno delovanje institucij, ki bi same morale biti zgled ostalim – ministrstva, Banka Slovenije, DUTB, notarji, politične stranke … Več kot bogat opus novinarskega tandema ni zgolj posledica dobre obveščenosti, neverjetne vztrajnosti, volje do dela, obvladanja veščin preiskovalnega novinarstva, sinergij dveh trmastih, a poštenih značajev, in skupaj več kot 40 let izkušenj, ampak tudi trdnega prepričanja, da so novinarji tisti, ki morajo v imenu javnosti nadzorovati nosilce oblasti in razkrivati dejstva, ki niso v interesu družbenih, ekonomskih in političnih elit.

ALENKA MAROVT, MIHA PLEMENTAŠ in ŠPELA BEZJAK, projekt DEJSTVAPOP TV

Da so lažne novice postale resna grožnja ne zgolj za novinarstvo, ampak tudi za demokracijo, je dejstvo. Kot odziv nanj je ekipa projekta v mesecu in pol pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pripravila več kot 80 novinarskih člankov, v sodelovanju s Pravno in Ekonomsko fakulteto analizirali televizijska soočenja in odgovore kandidatov, preverili številne predvolilne izjave in obljube, raziskali zgodbe, ki so kot predmet političnih obračunavanj do tedaj ostale neraziskane. Razčistili so zgodbo o tako imenovani ukradeni vili SD, analitično dokazali, da rast pokojnin v času SDS-ove vlade ni bila tako visoka. V seriji člankov so dokazovali, da ne držijo laži in manipulacije o migrantih. Smiselno so analizirali ključna področja programov strank in uresničitev, ali prazno obljubo ponazorili s semaforjem. So slaba vest slovenskih političnih propagandistov in kreatorjev lažnih novic.

ANDREJ PETELINŠEK, Večer

Tudi letos je najboljša posamična fotografija delo avtorja, ki se je z vrhunsko športno fotografijo izkazal že lani. Fotografija srbske skakalke Lane Marković med tradicionalno tekmo v skokih v Dravo s Starega mostu v Mariboru, edine ženske v tem delu Evrope, ki se ukvarja z višinskimi skoki, je kompozicijsko odlična in barvno enotna. Navdušuje z geometrijsko skladnostjo skakalkinega položaja telesa s strehami, zaradi česar posebej izstopa. Avtor je tako znova dokazal svojo vrhunskost v podajanju drugačnih pogledov na dogodek in iskanju dodane vrednosti v navidez enoplastnih motivih.

VORANC VOGEL, Delo

Serija fotografij pustovanja v Drežiških Ravnah z naslovom »Rawnsk pust« izraža njegov poseben avtorski pristop, s katerim v vsakdanjostih išče tiste male posebnosti in nenavadnosti, ki s svojo iskrenostjo in neposrednostjo pogosto prikradejo kakšen nasmeh na obraz. Zgodba je kompozicijsko dovršena, barvno in svetlobno uravnotežena, vsebinsko bogata in ima jasen pripovedni lok, ki ga avtor v svojem slogu zaključi s skoraj komično neposredno »gasilsko fotografijo«. Še ena v nizu njegovih odličnih fotografskih pripovedi.

Ekipa projekta NAŠI HEROJI na portalu Plac, JURE MAZGIČ, JAN LUKANOVIĆ, GAL ANCELJ in MATIJA LEPOŠA

Avtorji posameznike, ki so sledili svojemu srcu in odkrili svoje poslanstvo, predstavljajo skozi serijo kratkih dokumentarnih video predstavitev izginjajočih poklicev. Videe odlikuje fotografsko dovršen in vsebinsko skladen, formatu in tematiki ukrojen prikaz obrti, ki ga dopolnjuje osebna pripoved posameznika in glasba, ki poskuša zgodbi dodati podton. In ravno v takšnih podtonih se kaže avtorski pečat multimedijskega dela. Vsekakor gre za serijo avtorskih del s specifično podobo, ki je odličen primer tovrstne dokumentaristike, ki si zasluži nagrado tudi kot spodbudo za nadaljnje delo.

LEA UDOVČ, Slovenska tiskovna agencija

Je multidisciplinarna novinarka, ki ima širok spekter znanj in se odlično znajde na različnih področjih novinarstva, od agencijskega poročanja do ustvarjanja multimedijskih reportaž. Do znanosti pristopa izjemno odgovorno in profesionalno, stalno si prizadeva za predstavljanje znanstvenih dosežkov na čim bolj razumljiv in zanimiv način, a brez tendenc po trivializaciji oziroma senzacionalizaciji. S tem pristopom pomembno prispeva h krepitvi zaupanja in komunikacije med znanstveniki in novinarji. Praktično skupaj z njo je zrasel portal STAznanost, ki tudi po njeni zaslugi v svet širi glas o uspehih slovenske znanosti.

MATEJ ZWITTER, Radio Študent

Poročanje o drugih medijih je težavno za vsakega novinarja. Zaradi odgovornosti te naloge je še toliko bolj zahtevno za mladega novinarja. Biti mora dejstven, argumentiran, luciden in prodoren. In vse to velja za prispevek Delo in Koncern ter njegovega avtorja. Prispevek je plod večmesečnega terenskega in arhivskega raziskovanja. V njem se avtor vpraša »kdo nadzira nadzornike?« in prikaže problematiko trenutnega upravljanja z enim od osrednjih slovenskih časopisov. Aktualno, temeljito, z veliko notranjih informacij, navkljub tveganju za bodočo poklicno kariero, pogumno.

MAJA DERČAR in Uredništvo notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj Radia Slovenija za projekt PREVERJAMO DEJSTVA

V času kampanje za parlamentarne volitve 2018 so preverjali in analizirali izjave kandidatov političnih strank, izrečenih v soočenjih na RTV Slovenija. Izsledke so objavljali v dnevnoinformativnih oddajah Radia Slovenija, tedenski rubriki vsak petek na Prvem programu Radia Slovenija, na spletni strani radioprvi.si in MMC, v istoimenskih podkastih ter na družbenih omrežjih. Radijsko rubriko so prvič v ustrezni video obliki pripravili tudi posebej za digitalne kanale. In prav to je največja odlika pohvaljenega projekta.